Afrovibes Festival in het Bijlmer Parktheater

25 okt 2013 - 10:36

Op 15 en 16 november staat het Bijlmer Parktheater in het teken van de 10e editie van Afrovibes, een jaarlijks festival dat hedendaags theater, dans en muziek uit Zuidelijk Afrika presenteert en koppelt aan de lokale theaterscene. Naast opkomend en gevestigd Afrikaans talent, staan er voorstellingen van artiesten met roots in de Bijlmer op het programma.

Afro Ladies Night
Vrijdagavond 15 november is het Afro Ladies Night. Een avond voor en door vrouwen, die van start gaat met twee dansvoorstellingen: Hatched van de multi-award winnende Zuid-Afrikaanse danseres en choreograaf Mamela Nyamza, gevolgd door For Coloured Girls van danstalenten Merci Lie-Sem, Jaleesa Grot, Elaisa van der Kust en Tamara Garcia Arabit. In Hatched laat Mamela Nyamza de persoonlijke, intieme en cultureel bepaalde vragen zien van een vrouw over haar seksualiteit binnen de tradities en rituelen van een huwelijk. For Colored Girls is een dansvoorstelling over liefde, kracht, geloof en culturele achtergrond, geïnspireerd op de gelijknamige film. Verder op het programma staat de performance Black Notice waarin Ntando Cele (ZA/NL/Zwitserland) haar positie als Zuid-Afrikaanse kunstenaar in Europa onderzoekt. De avond wordt omlijst met een paneldiscussie o.l.v. de Surinaamse actrice en zangeres Manouschka Zeegelaar Breeveld.

Bijlmer vs township Itoseng
Op zaterdag 16 november wederom twee voorstellingen. Eén over het Zuid-Afrikaanse township Itoseng. Eén over de Bijlmer. In Itsoseng van de Zuid-Afrikaanse schrijver en theatermaker Omphile Molusi verliest een jongen uit het township Itsoseng zijn grote liefde aan de prostitutie en moet hij toezien hoe zij ten onder gaat. Het beeld dat wordt neergezet van Amsterdam Zuidoost in de dansvoorstelling Bijlmer Bijlmer 2 stemt een stuk optimistischer. In deze explosie van artistieke energie wordt met zang, dans en humor een ode gebracht aan Amsterdam Zuidoost. De voorstellingen worden deze avond gevolgd door de performance A Village called Gario van Quincy Gario (bekend door zijn kunstproject Zwarte Piet is Racisme! waarmee de huidige discussie rondom Zwarte Piet werd aangewakkerd). In zijn performance maakt Gario een reconstructie van zijn familiegeschiedenis waarin feiten en fictie elkaar afwisselen.

Amsterdam Zuidoost in Zuid-Afrikaans perspectief
Tussen de voorstellingen door kan de expositie Walking the Streets of Durban - Amsterdam bezocht worden. Fotografen Tyler Dolan uit Durban (ZA) en Kitchel Samuel uit Amsterdam (NL) presenteren in deze expositie beelden uit Amsterdam Zuidoost in Zuid-Afrikaans perspectief. Te zien t/m 16 november in de foyer van het Bijlmer Parktheater.

Backseat Stories
Tijdens het festival worden de deelnemende theaters en de stadsdelen met elkaar verbonden middels het project Backseat Stories van de performers van Poetry Circle Nowhere. Een theatrale beleving op de achterbank van een taxibusje dat pendelt tussen het Bijlmer Parktheater en MC theater, een andere locatie van het Afrovibes festival.

Afrovibes Festival wordt mede mogelijk gemaakt door: Gemeente Amsterdam, Gemeente Utrecht, Fonds Podiumkunsten, Amsterdams Fonds voor de Kunst.