Bijlmer Parktheater viert vijfjarig jubileum

30 sep 2014 - 13:34

Dit theaterseizoen viert het Bijlmer Parktheater zijn vijfjarig jubileum. Hoe heeft dit wereldse buurttheater in het hart van Amsterdam Zuidoost zich in vijf jaar ontwikkeld? Wat valt er te vieren?

Precies vijf jaar geleden, oktober 2009, kon het Bijlmer Parktheater zijn deuren aan het Anton de Komplein openen door de krachtenbundeling van Jeugdtheaterschool Zuidoost, Circus Elleboog, Krater Theater en Theaterwerkplaats Zuidoost (nu Krater Art & Community)* en gesteund door stadsdeel Zuidoost. Sindsdien is het theater met zijn imposante en kleurrijk verlichte gebouw niet meer weg te denken uit de buurt.

In vijf jaar tijd heeft het theater zich ontwikkeld tot professioneel, innovatief, multifunctioneel en community based podium dat zowel qua publiek, bespelers als personeelsformatie een afspiegeling is van het meest multiculturele stadsdeel van Amsterdam. Daarnaast trekt het theater in toenemende mate publiek buiten Amsterdam Zuidoost. In totaal bereikt het Bijlmer Parktheater met zo’n 250 voorstellingen en verschillende talenttrajecten en educatieprogramma’s jaarlijks bijna 40.000 bezoekers.

De unieke kracht van het Bijlmer Parktheater zit volgens Ernestine Comvalius, directeur van het Bijlmer Parktheater, in het vermogen te verbinden. “Door de verbinding tussen culturen, tussen kunstdisciplines, tussen publieksgroepen en tussen professionals en opkomend talent, brengen wij artistiek vernieuwend en maatschappelijk relevant theater. Theater waarin ons mondiale culturele erfgoed het uitgangspunt vormt en waarin nieuwe rolmodellen gepresenteerd worden. Theater dat de geest uitademt van het nieuwe, cultureel diverse Nederland.” Als voorbeeld noemt Comvalius Bijlmer Boekt, het succesvolle literaire variété programma dat het Bijlmer Parktheater sinds 2012 samen met Stichting Literaire Activiteiten Amsterdam organiseert. In dit programma worden iedere editie vijf verschillende woordkunstenaars uitgenodigd. Van welbekende schrijvers als Adriaan van Dis of Lieve Joris tot rappers als Esperanzah (Pink Oculus) die toen zij op het Bijlmer Boekt podium stond nog niet bekend was bij het grote publiek. Het programma is razend populair en trekt iedere keer volle zalen met zowel publiek uit de buurt als uit de centrale stad.

Het vijfjarig jubileum van het Bijlmer Parktheater komt in een periode van drastische veranderingen in het culturele veld. Hoe onzeker de toekomst kan zijn, bleek onlangs door het omvallen van het aan het Bijlmer Parktheater verwante MC theater. Om steviger in de samenleving te komen te staan, grijpt het Bijlmer Parktheater het jubileum daarom aan om Vrienden te werven. De Vriendencampagne gaat tijdens een speciale jubileumavond op 9 oktober aanstaande officieel van start. Verder heeft het Bijlmer Parktheater in het kader van het jubileum de publieksactie Take 5! gelanceerd; een voordeelpas waarmee bezoekers het hele theaterseizoen voor € 50,- naar vijf verschillende voorstellingen naar keuze kunnen gaan. Tenslotte zijn er gedurende het hele seizoen speciale voorstellingen die in het teken staan van vijf jaar Bijlmer Parktheater.

* Het Bijlmer Parktheater huisvest momenteel Krater Art & Community, Jeugdtheaterschool Zuidoost, Untold Empowerment en 5 o’clock class, organisaties met wie het theater intensief samenwerkt.