Black Magic Woman voor de 18e keer van start

24 okt 2013 - 11:59

Voor de achttiende keer in haar geschiedenis gaat op vrijdag 8 november het Black Magic Woman festival van start in het Bijlmer Parktheater. Al meer dan zeventien jaar biedt het driedaagse multidisciplinaire festival een podium aan grensoverschrijdende vrouwelijke artiesten met roots elders dan in Nederland. Drie dagen muziek, theater, beeldende kunst, workshops, een talkshow, een modeshow, een soul food corner en een markt met de hipste handgemaakte producten. Het thema van deze 18de editie van het Black Magic Woman Festival is Free Spirits - een ode aan iedereen die buiten de hokjes durft te denken en niet bang is om eigen keuzes te maken. Headliners van deze festivaleditie zijn Jeannine La Rose (NL/SU), Izaline Calister (NL/CW) en iET (NL) featuring Shirma Rouse (NL/CW) en Pink Oculus (NL/SU). Iedere avond een avondvullend programma met één van deze vrouwen van wereldklasse.

Muzikale wereldklasse in de avond
Het festival wordt geopend met het muziektheaterprogramma Pure Attention van Jeannine la Rose. Miss La Rose gaat de bühne op met haar collectie stiletto’s en vertelt aan de hand van haar high heels een herkenbaar verhaal over vriendschap en sisterhood. In haar muziek, een unieke mix van popmuziek en invloeden uit de wereldmuziek, komt haar Caraïbische achtergrond op eigentijdse wijze tot uitdrukking.

Op zaterdagavond staat iET op het programma. Deze muzikale whizzkid van eigen bodem ontwikkelde al op jonge leeftijd een herkenbaar eigen soulfull sound met een rauw alternative randje. In 2011 stond ze in het voorprogramma van Macy Gray en bracht ze haar eerste album uit. Op het Black Magic Woman Festival treedt ze op met zangeres en spoken word artist Pink Oculus (a.k.a. Esperanzah) en Shirma Rouse, bekend om haar zwoele neo-soul sound en sinds kort BNN-er door haar indrukwekkende deelname aan TVOH. Met beide artiesten werkte iET al eerder samen voor haar tweede album The Kitchen Recordings Series 2 dat unaniem lovend door de pers werd ontvangen. In dat kader was zij begin dit jaar samen met Shirma Rouse te zien in DWDD.

Voor het afsluitende concert op zondagavond betreedt grande dame Izaline Calister het podium. De muziek van Izaline is een fusie tussen de traditionele muziek van haar geboorte eiland Curaçao en jazz met Afro-Caraïbische invloeden. Als singer-songwriter heeft ze de
afgelopen twaalf jaar een indrukwekkende staat van dienst opgebouwd en won in 2009 zelfs een Edison met haar album Speransa. Voor Black Magic Woman zal Izaline naast eigen composities in haar vertrouwde Papiamento, ook een aantal evergreens in het Spaans ten gehore brengen van haar nieuwste album Kandela.

Middagprogramma met theater, workshops en debat
Op het festival staan twee theatervoorstellingen geprogrammeerd. Zaterdagmiddag spelen vier Somalische vrouwen hun eigen persoonlijke verhaal over meisjesbesnijdenis, verliefd zijn en verschillen tussen culturen en generaties in de ontroerende voorstelling Hooyo Ma’aan. De Dag dat ik vrouw werd. Op zondag kruipt sterspeelster Manouschka Zeegelaar Breeveld (Koningin van Paramaribo, Sonny Boy) in de huid van de eenzame Audrey in een stuk van Paulette Smit (Hollands Nieuwe). Verder is er op het festival een open podium en zijn er performances van jong, aanstormend talent op de Black Magic Woman Fringe. De beste performance staat volgend jaar op het Amsterdam Fringe Festival.

Voor alle actieve festivalgangers is er een divers aanbod aan workshops (theater, dans, beeldende kunst). Nieuw dit jaar is een workshop voor ambitieuze vrouwelijke ondernemers die georganiseerd wordt samen met WOMEN INC (netwerk gericht op de versterking van de positie van vrouwen) en Suikeroom Durfkapitaal (investeringsmaatschappij die multiculturele ondernemers een kans wil geven om hun ondernemerstalent volop te benutten). Centraal staat de vraag hoe je een investeerder voor je onderneming vindt en je groeiambities waar kunt maken. Diezelfde middag vindt rondom hetzelfde thema een talkshow plaats waarin Nicole Terborg in gesprek gaat o.a. met Andrée van Es, wethouder Diversiteit, Werk, Inkomen en Participatie van de Gemeente Amsterdam.