De beste boeken van Afrika | Volkskrant Afrikablog

De beste boeken van Afrika deel 6 over migrantenlevens met schrijver Babah Tarawally (De verloren hand). 

Kiza Magendane over De verloren hand: ‘De verloren hand van Babah Tarawally gaat over een hunkering naar individuele vrijheid in een omgeving waar de gemeenschap en de familiegeschiedenis de overhand hebben. Door de ogen van een 3-jarige protagonist, Luna, schildert Tarawally een verhaal over thuis, ontworteling en intergenerationele relaties. Als lezer vraag je je hoe af Luna zal omgaan met haar verre verleden waarin zij op een dag plots haar hand verloor. Je vraag je als lezer af of Luna sterk genoeg is voor de confrontatie met dit verleden.’

Verder bespreekt het panel de volgende boeken:
Ama van Dantzig over: Ghana Must Go, door Taiye Selasi.
Wim Bossema over: Ladivine, door Marie Ndiaye.
Yasmine Allas: komt met een verrassing, als ze niet in Somalië is.

Een panel van lezers en schrijvers bespreekt in het Bijlmer Parktheater belangrijke boeken uit de Afrikaanse literatuur. Wie zijn de grootste namen in de Afrikaanse letterkunde? Wie won er een Nobelprijs? Welke meesterwerken zouden op elke school in Nederland moeten worden behandeld? Waar gaan die boeken over, wat zijn de literaire stromingen? Wie zijn de aartsvaders en -moeders? Welke lessen proberen zij ons te leren? Wat was de African Writers Series? Wordt er wat vertaald in het Nederlands, welke boeken dan en door wie? Wat betekent 'afropolitanism'? Wie zijn de veelbelovende schrijvers van nu? En dan hebben we ook nog de poëzie, de toneelwerken, de thrillers, de kinderboeken en spoken word.

Bij elke editie van ‘De beste Boeken van Afrika’ wordt een andere gastspreker uitgenodigd. Ook vertellen de overige panelleden kort over de roman die ooit de grootste indruk op hen heeft gemaakt en waarom. Het publiek kiest welk van die gepresenteerde boeken wordt uitgelicht tijdens de volgende editie. 

Beste Boeken van Afrika wordt georganiseerd door het Bijlmer Parktheater in samenwerking met De Volkskrant – Afrikablog.

(Duur voorstelling: 60 - 90 minuten)