Drie grootste cultuurinstellingen in Amsterdam Zuidoost lanceren nieuw cultuurprogramma tijdens viering afschaffing slavernij

14 mrt 2013 - 15:32

In 2013 wordt herdacht dat Nederland 150 jaar geleden de slavernij afschafte. Op 20 juni
bieden Imagine IC, CBK Zuidoost en Bijlmer Parktheater onder de gezamenlijke naam Cultuurlijn 1102 samen een uniek programma aan. Slavernijverhalen van vroeger en nu worden gecombineerd op een dagvol erfgoed, kunst en theater.

Het programma in het kader van 150 jaar Afschaffing van de Slavernij loopt van 13.30
uur ’s middags tot 22:00 ’s avonds. Het start bij Imagine IC: internationale en lokale sprekers verkennen hier met het publiek nieuw en oud erfgoed van de herdenking en geschiedenis van de slavernij. Samen met leerlingen van het Bindelmeer College openen zij vervolgens de expositie ‘Spoken Slavery’, met gerapte commentaren op oude slavernijdocumenten uit het Stadsarchief Amsterdam.

Om 17:30 uur volgt bij CBK Zuidoost de opening van de tentoonstelling ‘Gedeelde Erfenis:
slavernijverleden in de kunst’. Kunstenaars tonen letterlijke verbeeldingen van gebeurtenissen tot abstracte benaderingen van slavernij, en de gevolgen en betekenis ervan voor de huidige samenleving.

Het programma wordt afgesloten in het Bijlmer Parktheater met de theatervoorstelling ‘Rebelse Vrouwen’ over het verzet van vrouwen in slavernij, vroeger en nu. Voorafgaand aan de voorstelling worden er traditionele Surinaamse gerechten geserveerd.

Kaarten voor dit arrangement zijn vanaf 2 april verkrijgbaar bij het Bijlmer Parktheater (aan de kassa en online) en via imagineic.nl.

Cultuurlijn 1102
Cultuurlijn 1102 is een samenwerking tussen de drie grootste culturele instellingen in Amsterdam Zuidoost. Cultuurlijn 1102 verwijst naar het gezamenlijke postcodegebied. Dit lijkt vaak ver vanuit de stad. Cultuurlijn 1102 richt zich op cultuurliefhebbers van binnen en vooral
ook van buiten Zuidoost.