Greaseman | Het Volksoperahuis | Black Achievement Month (voorpremière)

Greaseman presenteert een bijzondere randprogrammering bij deze voorpremière tijdens de Black Achievement Month.

19.15 uur: voorprogramma met quiz gepresenteerd door Christa Toppenberg
20.00 uur voorstelling Greaseman
21.15 uur muziek in de foyer

In de jaren ’80 werd de olieraffinaderij op Curaçao door Koninklijke Shell voor vier gulden verkocht aan de Curaçaoënaars. Sindsdien houdt de raffinaderij de bevolking in een wurggreep: de vervuiling is immens maar zonder de raffinaderij zou het halve eiland zonder werk zitten. In een voorstelling vol onverwachte actualiteit, calypsoliedjes en steelpanmuziek combineert Het Volksoperahuis dit gegeven met de legende van ‘Greaseman’: een man die ingesmeerd met olie door de straten dwaalt.

Deze voorstelling maakt onderdeel uit van De Black Achievement Month. De Black Achievement Month laat Nederland kennismaken met de ‘zwarte’ geschiedenis van Nederland via exposities, debatten, theater, dans en film. Er worden verhalen verteld over de slavernij en de nalatenschap hiervan, maar er wordt ook gekeken naar de toekomst. Zo biedt de Black Achievement Month een podium aan zwarte rolmodellen en de bijzondere prestaties die zij leveren. De Black Achievement Month vindt plaats van 29 september t/m 29 oktober in Amsterdam, Den Haag en Rotterdam.
De Black Achievement Month is een initiatief van het Nationaal instituut Nederlands slavernijverleden en erfenis (NiNsee). Subsidiënten zijn Gemeente Amsterdam,  Gemeente Den Haag, Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, Het Mondriaan Fonds en Amsterdams Fonds voor de Kunst.

Duur voorstelling: 75 minuten

(Foto's Jochum Jurgens & Ariadne Faries, beeld: Bart Sparnaaij)