IDFA | Ouaga Girls | Theresa Traore Dahlberg | met nagesprek

Het grootste documentaire festival ter wereld komt voor het zesde achtereenvolgende jaar naar het Bijlmer Parktheater. Het programma bestaat uit een selectie uitzonderlijke films uit het veelzijdige programma van het International Documentary Film Festival Amsterdam, geselecteerd door Simone Zeefuik in samenwerking met het Bijlmer Parktheater.

 

Op vrijdag 24 november programmeren we een gevarieerde filmavond over een andere kijk op Afrika. Na een heerlijke maaltijd om 18.30 uur, wordt om 19.30 uur in de theaterzaal de eerste film ‘Ouaga Girls’ vertoond. Om 22.00 uur draait de film ‘Makala’ van Emmanuel Gras, over een Congolese man die met minimale middelen strijdt voor een betere toekomst van zijn familie. De filmavond wordt middernacht afgesloten na een korte borrel.

 

Ouaga Girls
Theresa Traore Dahlberg - 2017 - 83 min - Best of Fests

In Ouagadougou volgt een groepje jonge vrouwen een opleiding tot automonteur. Binnen het klaslokaal als veilige haven groeit hun vriendschap en wordt er gelachen, gespijbeld, gehoopt en gevreesd. Bovendien: tussen het strak invlechten van kapsels en een auto netjes overspuiten blijken genoeg overeenkomsten. Alleen sporadisch dringt de rauwe werkelijkheid de klas binnen. Want o ja: mag je van je traditionele echtgenoot straks wel een baan zoeken? Hoe gaat dat met de baby? De meiden laten zich niet kisten, en weten zeker dat "een vrouw elk soort werk kan doen als ze daartoe besluit". De camera volgt hun verrichtingen in en buiten het klaslokaal tot aan de examens en de diploma-uitreiking. Via gesprekken met de schoolpsycholoog worden de achtergrondverhalen van de leerlingen duidelijk. Terwijl bij de meiden het vertrouwen in een zekere toekomst groeit, dringt de vraag zich op of de turbulente politieke sfeer in Burkina Faso dat vertrouwen rechtvaardigt. Uit de nieuwsuitzendingen op de werkplaatsradio wordt duidelijk dat het armste land van Afrika aan de vooravond staat van grote veranderingen.

 

Bekijk hier de trailer.

English:
A group of young women from Ouagadougou study at a girl school to become auto mechanics. The classmates become their port of safety, joy and sisterhood, all while they are going through the life changing transition into becoming adults in a country boiling with political changes.

'Een andere kijk op Afrika' nagesprek
Met de artikelen 'How to write about Africa' en 'How not to write about Africa' gaf Binyavanga Wainaina saus plus souplesse aan een fenomeen waar we eigenlijk niet meer dan actie aan verschuldigd zijn. Zowel de stereotyperingen over Afrika (als land, bijvoeglijk naamwoord en/of stijl) als de eeuwige reflexen, waarin geëist wordt dat men snapt dat het "niet zo" bedoeld is, zijn vermoeiend en lui. Tijdens het nagesprek over representatie en ownership bespreken de panelleden hun favoriete docu's en delen zij met het publiek hun visies op de documentaires Ouaga Girls en Makala.

Gespreksleider:
Ama Koranteng Kumi (sociaal ondernemer, communicatiestrateeg, oprichter Bloei en Groei)
Panel:
Alphons Muambi (schrijver);
Kiza Magendane (schrijver);
en Grace Ndjako (filosofe);
Beylula Yosef (psycholoog, schrijver, spoken word artist) spreekt een column uit.

Om 22.00 uur draait de film ‘Makala’ van Emmanuel Gras, over een Congolese man die met minimale middelen strijdt voor een betere toekomst van zijn familie.
De filmavond wordt middernacht afgesloten na een korte borrel.