Jonga | Afrovibes Festival | Black Achievement Month

In 2015 werkten DOX en Jazzart Dance Theatre uit Kaapstad samen aan een uitwisselingsproject met jonge getalenteerde dansers uit beide landen. Het resultaat van twee residencies in Utrecht en Kaapstad werd in beide landen getoond tijdens het Afrovibes-festival; deze korte voorstelling was daar een doorslaand succes en de hit van het festival.

In 2017 wordt het project uitgebreid tot een volwaardige voorstelling: “JONGA” en opnieuw tijdens Afrovibes in Zuid- Afrika en Nederland getoond. Daarbij is ook een korte workshop onderdeel van de presentatie.

JONGA wordt gemaakt door de broers Thomas & Erik Bos van het urban collectief 155 met de bijzondere Zuid- Afrikaanse danser Elvis Sibeko. Elvis was artist-in-residence bij DOX, won in 2015 de DOX-award als meest bijzondere en beloftevolle dansmaker in huis, en was in 2016 bij alle Nederlandse dansacademies een zeer gewilde gastdocent, dankzij zijn bijzondere en eigen danstaal en zijn ongekende energie. Samen met nog een Zuid-Afrikaanse en een Nederlandse danser presenteren zij een project over verschillende identiteiten en verschillende culturen.

Wie ben ik en wie is die ander? Wat zijn onze gewoontes en hoe oordelen we? In JONGA krijgen die observaties vorm in een hedendaagse shake van verschillende dansculturen en stijlen. Rode draad is de altijd aanwezige slag van het hart: de beat. Die zit tenslotte in ieder van ons.

JONGA (“kijken” in de Xhosa-taal) is een ontmoeting tussen dansers en dansmakers uit Nederland en Zuid-Afrika. Een frisse shake, die Afrikaanse dansstijlen met hedendaagse en urban dansvormen vermengt, en die een interessante samenhang tussen dans en video gebruikt.

“Not only did the dancers/choreographers/visual artists/sound artists work hard but it was a truly fresh and innovative piece, that would have deserved bigger audiences. Luckily for Aviwe, Elvis, Erik, Thomas and Rein then, that the work will be performed during Afrovibes 2015 in October in Europe. Probably to much larger audiences. I very much hope the collaboration between Jazzart, DOX and Afrovibes will continue and grow.” 

 

Credits

 

Choreografie en dans: Erik Bos, Elvis Sibeko

 

Dans: Rein Luuring, Aviwe November

 

Video en dans: Thomas Bos

 

Artistieke begeleiding: Hildegard Draaijer

 

Deze voorstelling maakt onderdeel uit van De Black Achievement Month. De Black Achievement Month laat Nederland kennismaken met de ‘zwarte’ geschiedenis van Nederland via exposities, debatten, theater, dans en film. Er worden verhalen verteld over de slavernij en de nalatenschap hiervan, maar er wordt ook gekeken naar de toekomst. Zo biedt de Black Achievement Month een podium aan zwarte rolmodellen en de bijzondere prestaties die zij leveren. De Black Achievement Month vindt plaats van 29 september t/m 29 oktober in Amsterdam, Den Haag en Rotterdam.
De Black Achievement Month is een initiatief van het Nationaal instituut Nederlands slavernijverleden en erfenis (NiNsee). Subsidiënten zijn Gemeente Amsterdam,  Gemeente Den Haag, Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, Het Mondriaan Fonds en Amsterdams Fonds voor de Kunst.

Voor aanvang van de voorstelling is er een speciaal voorprogramma met o.a. poetry. De voorstelling JONGA duurt 50 minuten. Daarna vindt er een nagesprek met de makers plaats.

(Foto: Jean van Lingen)