Julidans in het Bijlmer Parktheater

23 jun 2014 - 13:44

Het Bijlmer Parktheater is één van de locaties van het internationale hedendaagse dansfestival Julidans. Op zaterdag 5 juli staan er drie verschillende choreografieën van wereldklasse op het programma.

Het eerste stuk is 'Duet for Two Dancers' van Tabea Martin. Deze Zwitserse dansmaker Tabea Martin werkte bij dansgezelschappen in Nederland, Ierland, Duitsland en Zwitserland en werd uitgenodigd door verschillende festivals, waaronder het prestigieuze Theatertreffen in Berlijn. In 2011 kreeg ze als 'veelbelovend theatertalent' de Wim Barry Stipendia Prijs van het Prins Bernhard Cultuurfonds. Martin bestudeert in haar werk mensen en hun gedrag in verschillende omstandigheden. Ze legt de focus op de poging: het verdwalen, het niet-weten, het ongemak en het verdriet dat in een lichaam focus op het verdwalen, niet-weten, ongemak en verdriet dat in een schuilt. ´Duet for Two Dancers´ gaat over faalangst, over wat er gebeurt als je niet aan je eigen verwachtingen, of die van de samenleving, kunt voldoen. Of het verlammende gevoel als je verdrinkt in het enorme aanbod, de oneindige keuzemogelijkheden. Kortom, over het moderne leven. Voor deze voorstelling kreeg Martin de Aerowaves Studio Award.

'Infatuated' van Ahead Of The Curve, het tweede stuk, combineert hedendaagse dans met urban stijlen. De jonge danseressen van deze dansgroep hebben een krachtige eigen kijk op het vrouw-zijn. Ze presenteren zichzelf als een groep jonge vrouwen met rondingen die ambitieus, professioneel, getalenteerd, krachtig en vooruitstrevend zijn. Uit zeven verschillende, maar gelijkwaardige, levenservaringen ontstaat een mooie mix van dansstijlen en emoties, die resulteert in inhoudelijke, educatieve en professionele shows

In 'Sat Cin Ananda' mixen Shailesh Bahoran en Rajiv Bhagwanbali, breakdance, popping en experimentele hiphop en werkten hierbij samen met Spin off, Korzo porducties en ISH. Sat Cit Ananda ('zijn, bewustzijn, gelukzaligheid') is een begrip uit de Hindoefilosofie. In dit duet begeven de twee dansers zich in de mythische wereld van de Veda’s. Aan de hand van die oeroude Indiase geschriften onderzoeken Bahoran en Bhagwanbali hoe traditie en cultuur een canvas vormen voor identiteit en vrijheid in beweging. Zij gebruiken hedendaagse dansstijlen als popping, breakdance en experimentele hiphop om hun verhaal te vertellen. Een eigenzinnige fusie van oost en west.

Shailesh Bahoran heeft stevige roots in de hiphopcultuur maar is niet bang out-of-the-box te werken. Hij werkte onder meer samen met Het Nationale Ballet, Don’t Hit Mama en Het Nederlands Symfonieorkest. Sinds 2011 is Shailesh verbonden aan cross-over dansgezelschap ISH. Rajiv Bhagwanbali danst nu meer dan 10 jaar en specialiseerde zich in de stijl popping. Tijdens zijn loopbaan heeft hij met meerdere choreografen gewerkt in zowel binnen als buitenland. Hij is mede-oprichter van de Pop'arazzi Crew.