Krotoa, Eve of mankind - première

Het Volksoperahuis i.s.m. Artscape Cape Town

Krotoa, Eve of mankind - première


Van alle Afrikaanse landen heeft Nederland met Zuid-Afrika de meest speciale band. Komt dit door de van oorsprong Nederlandse boeren die als immigranten het land koloniseerden? Het Afrikaans dat voor meer dan 90 procent met onze taal overeenkomt? Komt het door ons geloof in Mandela en de strijd tegen apartheid? Of ligt het zaad van deze band in de historische ontmoeting van Jan van Riebeeck met een jong Khoi meisje, één van de oorspronkelijke bewoners van de Kaap? Meer dan tweehonderd aantekeningen over haar in van Riebeecks VOC journaals vormen de basis van de voorstelling.

Krotoa, eve of mankind
(Foto: Het Volksoperahuis)

 

Zuid-Afrika 2018. Een Nederlandse acteur en een Zuid-Afrikaanse actrice ontmoeten elkaar op de filmset van Krotoa, Eve of mankind. Hij speelt Van Riebeeck, de VOC-koopman die in 1652 de kolonie op de Kaap stichtte. Zij speelt Krotoa, het Khoi meisje dat al heel jong in zijn huishouden terecht kwam en vertaalster werd tussen de Nederlanders en haar eigen volk. Als zij later als eerste Khoi-vrouw met een Europeaan trouwt wordt zij de oermoeder van een nieuw volk, the ‘Coloured people from the Cape’.

Op de filmset gaan de acteurs als historische figuren, maar ook als mensen van vlees en bloed, opnieuw met elkaar de confrontatie aan tot het onvermijdelijke dramatische slot in gang wordt gezet.

Het Volksoperahuis maakt samen met een schrijver, regisseur, muzikant en actrice uit Zuid Afrika het verhaal af dat drieënhalve eeuw geleden begonnen is.

De muziektheatervoorstelling Krotoa - Eve of Mankind is een regelrechte fusion: een meertalig, perspectiefwisselend, intercultureel, en bovenal muzikaal eerbetoon aan een gedeelde geschiedenis. Westerse harmonieën en akkoordenreeksen ontmoeten Afrikaanse ritmes, rymklets en riel.

Credits
Regie: Basil Appollis
Tekst: Sylvia Vollenhoven
Spel: Kees Scholten, Bianca Flanders
Muziek: Frazer Barry & Jef Hofmeister
Uitvoerende muzikanten: Frazer Barry, Jef Hofmeister & Walther Murongen
Licht: Gé Wegman
Decor: Robert van der Hoop
Discipline: Theater

 

Agenda

Filter op maand
Alle maanden Januari Februari Maart April Mei Juni Juli Augustus September Oktober November December

do 11 okt 2018 20:00

  • Krotoa, Eve of mankind - première

    Theaterzaal

zo 21 okt 2018 15:00

  • Krotoa, Eve of mankind - première

    Theaterzaal