Sranan Gowtu en Fra Fra Sound in Bijlmer Parktheater tijdens Kwaku

19 jul 2016 - 14:42

Op zaterdag 23 juli treden Michael Deira met zijn groep Aptijt, Edgar ‘Bugru’ Burgos en Oscar Harris achter elkaar op in drie aparte muzikale voorstellingen in het Bijlmer Parktheater tijdens Kwaku. De shows worden gepresenteerd door schrijver Diederik Samwel en begeleid door de band Lobi Firi van Patrick Tevreden. Een kaartje biedt ook toegang tot het Kwaku Festival om de hoek.

Sranan Gowtu
De drie artiesten staan, naast andere grootheden uit de Surinaamse muziek, prominent in Samwels eind vorig jaar verschenen boek Sranan Gowtu (Surinaams goud). Vanaf dit voorjaar toert de auteur door het land met een muzikaal omlijste boekpresentatie. Daarin vertelt hij over de ontstaansgeschiedenis van de Surinaamse muziekgenres kawina, kaseko en kaskawi. Tussendoor laat Samwel archiefbeelden en filmpjes uit de jaren ’60 en ’70 zien en wisselt hij zijn verhaal af met geluidsfragmenten. Zijn presentaties worden afgesloten met een optreden van een van de iconen uit Sranan Gowtu.

In het kader van het Kwaku Festival, dat naast de deur plaatsvindt en het tweede weekend ingaat, biedt het Bijlmer Parktheater op zaterdag 23 juli een podium voor drie van de grootste Surinaamse muzikanten. In drie voorstellingen van vijf kwartier presenteert Samwel telkens een andere muzikale hoofdgast. Burgos treedt op om 14.00 uur, Deira en Aptijt maken om 16.00 uur hun opwachting en Harris sluit af om 18.00 uur.

Fra Fra Sound
De dag erna genieten bezoekers van nog meer muziek, dit keer afkomstig van Fra Fra Sound, tijdens de voorstelling ‘Tussen Dakar, Paramaribo en Amsterdam’. Fra Fra Sound werd begin jaren tachtig in de Amsterdamse Bijlmer opgericht door onder andere Vincent Henar, bassist en muzikaal leider van de formatie. De band speelt energieke Afro-Caribische muziek in de breedste zin van het woord met wereldse invloeden van de Noord-Amerikaanse jazz en funk, Surinaamse kaseko, kawina, Winti en Afrikaanse ritmes.

Op 24 juli speelt Fra Fra Sound om 14.00 uur met Joell Wilson en Anthony Lubbers; twee jonge talenten uit Amsterdam Zuidoost die beide hebben meegewerkt aan het educatietraject van Fra Fra Sound. Het is een lang gekoesterde wens van Fra Fra Sound om het podium te delen met de Amsterdamse Senegalees, vocalist, songwriter Mola Sylla. Deze wens gaat eindelijk in vervulling op 24 juli om 16.00 en 18.00 uur in het Bijlmer Parktheater. Kaartjes voor deze voorstellingen geven ook toegang tot het festivalterrein van Kwaku.