Westerling | DeltaDua

Met de voorstelling WESTERLING zoomt DeltaDua (opnieuw) in op de zwarte bladzijde van de koloniale geschiedenis. WESTERLING, geschreven door Frank den Os, vertelt het verhaal van de hoofdpersoon Mozes, een  Molukse ex-militair die worstelt met zijn gevoelens en de gruwelijke ervaringen die hij jarenlang heeft weggedrukt om te kunnen overleven. Hij diende als soldaat in het Korps Speciale Troepen (KST) naast Nederlandse oorlogsvrijwilligers, Indo-Europese en inheemse militairen, waaronder ook veel Molukkers. Het KST werd geleid door Kapitein Raymond Westerling, die uitgroeide tot de personificatie van het Nederlandse militaire optreden in haar meest kwaadaardige vorm tijdens de zogenaamde Politionele Acties tegen de inlandse bevolking in de roerige periode 1946-1949 in het voormalige Nederlands-Indië.Standrechtelijke executies van toen liggen politiek nog altijd gevoelig.

WESTERLING is een poëtisch doch ruig muzikaal drama vol met meeslepende momenten waarin Mozes een teruggetrokken leven leidt in een oude, afgedankte en uitgespuugde machinefabriek, als ware een waardeloos bevonden stuk verleden. Hier heeft hij niet veel nodig. Hier vindt hij een manier om het beest in hem te kooien. Maar zijn herinneringen aan zijn meerdere Kapitein Raymond Westerling en de mensen die een belangrijke rol speelden in zijn leven, laten hem niet met rust. Hij verdraagt hun aanwezigheid niet, maar kan tegelijkertijd niet zonder. Hun stemmen worden versterkt door de harde realiteit: de aankomende sloop van de machinefabriek, die plaats moet maken voor de bouw van een nieuw woonproject.

WESTERLING is geïnspireerd op het leven van de omstreden Raymond Westerling die door zijn achtergrond zowel dader als slachtoffer is van onze (bijna) vergeten vaderlandse geschiedenis.  Het is geen reconstructie van de werkelijkheid, maar een fictief verhaal gebaseerd op de historische feiten waarbij macht en onmacht, onderwerping en verzet elkaar aftroeven. Artistiek leider Anis de Jong regisseert de voorstelling als een episch drama over de opkomst en ondergang van een voormalig Nederlandse kolonie. 

Smit en De Jong werken al jaren samen aan voorstellingen voor DeltaDua, in Indonesië en Nederland. Zij hebben bewezen in o.a. KRUIT! indringend en krachtig muziektheater neer te kunnen zetten over een ‘onder de mat geschoven’ en beladen geschiedenis. Ook in WESTERLING zoeken zij in de heftige materie naar parallellen met de chaos in de wereld van nu, waardoor de voorstelling een sterk actuele lading zal krijgen. Hoe kunnen we de zwarte bladzijden van de koloniale geschiedenis een plek geven? Die behoren immers ook tot het collectieve geheugen van Nederland.

Spel:  
Karim El Guennouni (De Varkensfabriek) - rol Westerling
Alex Lekatompessy- rol Mozes
Sequoya Lekranty- rol Nona
Nel Lekatompessy - rol Mama Ne
François Pical (beiden voorstelling KRUIT!) - rol Aaron 
Concept/scenario en regie: Anis de Jong
Tekst: Paulette Smit
Tekst bijdrage: Paulette Smit
Muziekarrangementen: Alain Eskinasi
Toneelbeeld: Silvana Nicoletta 
Lichtontwerp: Kees Meyer
Lichttechniek: Steve Inoeng
Geluidstechniek: Arne van der Heijden
Visagie: Ingrid Kippuw  

(Duur voorstelling: 90 minuten)