In The Picture festival kweekvijver voor 'Bijlmermakers’

25 mrt 2013 - 09:28

Van 21 t/m 24 maart vond in het Bijlmer Parktheater de tiende editie van het In the Picture festival plaats, hét podium voor non- en semi professionals in Amsterdam Zuidoost. Donderdag 21 maart werd het festival officieel geopend door Urwin Vyent, wethouder Kunst en Cultuur van Stadsdeel Zuidoost. In zijn openingsspeech benadrukte Vyent het grote belang van het festival als kweekvijver van 'Bijlmermakers’, beeldbepalende cultuurmakers die in hun werk het specifiek ‘cultureel DNA’ van Zuidoost uitdragen.

Op het festival waren zowel gevestigde Bijlmermakers als Bijlmermakers in spe rijkelijk vertegenwoordigd: de spelers van Jeugdtheaterschool Zuidoost die met hun voorstelling Code 15 de spits afbeten, de dansers van Young Untold, Le Fièvre Africaine, Steelow, Lina en Rawhln Crew die onder begeleiding van professionals (onder wie Otmar Watson) de spectaculaire show Bijlmer Bijlmer 2 neerzetten of theatermaakster Ira Kip van wie de voorstelling She’Baltimore zaterdag in première ging. Op de laatste dag van het festival traden onder meer het ZO! Gospel Choir Junior op dat vorig jaar werd opgericht door zangeres Berget Lewis. Ook zij betrad nog even het podium voor een gezamenlijk afsluitend nummer met “haar kids”.

Lemon Andersen, één van de bekendste poets uit de VS, was door het festival uitgenodigd voor een performance en een masterclass. Andersen, geboren en getogen in Brooklyn, New York, wist het ondanks een moeilijke jeugd ver te schoppen. Hij brak door met Def Poetry Jam op Broadway, schreef een boek en trad vervolgens overal in de wereld op met zijn autobiografische oneman show The County of Kings geproduceerd door niemand minder dan Spike Lee. Over het geven van de masterclass How to express your story in writing was Lemon erg enthousiast: “Zo ben ik ook begonnen. In Brooklyn, in buurttheaters of clubs. Daar leerde ik hoe mijn eigen verhaal in een vorm te gieten die boeiend is voor een groot publiek. Zo wist ik boven mezelf uit te stijgen. Geweldig dat ik dat hier heb kunnen overdragen.”

In the Picture was dit jaar ook het podium van twee nieuwe talentontwikkelingstrajecten van Krater Art & Community (afdeling Amateurkunst en Talentontwikkeling van het Bijlmer Parktheater en organisator van het festival). Zo volgden vijf semi-porfessional theatermakers het afgelopen jaar de Interculturele regiecursus en lieten zij in het programma You Go Graduates! zien wat ze in huis hadden. In het andere projectTalentlab, werden achttien jongvolwassenen intensief gecoacht bij het ontwikkelen van hun dans, acteer of spoken word talent. De resultaten van dit traject, lieten zij zondagavond in een vol Bijlmer Parktheater zien. Dat zíj ‘Bijlmermakers’ worden, lijkt weinig in de weg te staan.