Première De Stilte van het Ongesproken Woord met aansluitend Bijlmer Jazz ft. Benjamin Herman

20 mrt 2014 - 12:04

Op zondag 6 april beleeft de voorstelling De Stilte van het Ongesproken Woord haar première in het Bijlmer Parktheater. Bij deze unieke muzikale voorstelling waarin het werk van drie belangrijke Surinaamse dichters centraal staat, is ook een DVD-in-Boek gemaakt. Een eerste exemplaar zal deze middag worden overhandigd aan de nieuwe portefeuillehouder Onderwijs van het Stadsdeel Zuidoost. Na afloop van de voorstelling gaat in de foyer het maandelijkse jazzprogramma van het Bijlmer Parktheater van start met deze editie niemand minder dan jazz-grootheid Benjamin Herman.

Gedichten op muziek gezet
Voor de voorstelling De Stilte van het Ongesproken Woord verzamelden musici Dave Mac Donald en Robin van Geerke gedichten van Dobru (Robin Raveles), Trefossa (Henri de Ziel) en Shrinivasi (Martinus Lutchman) en verwerkten ze tot muzikale composities. Met dit project willen de initiatiefnemers op een laagdrempelige manier het publiek kennis laten maken met het werk van deze dichters dat gezien kan worden als gedeeld cultureel literair erfgoed. Een tienkoppige band vertolkt de composities in verschillende muziekstijlen waaronder kaseko, R&B, jazz en soul. De band bestaat uit Chy-Kyria Mezas (vocals), Robert Harman (vocals), Lucas Shepherd (vocals), Zanillya Farrell (spoken word), Raj Mohan (vocals/spoken word), Dave MacDonald (gitaar), Robin van Geerke (piano), Suresh Sardjoe (tabla), Pat Winterdal (bas) en Sanne Landvreugd (sax). De voorstelling wordt visueel kracht bijgezet door beeldprojecties van Antoinette van Maarschalkerwaart.

DVD-in-Boek
Op de DVD worden de muziekcomposities vertolkt door een zeer diverse groep artiesten onder wie DesRay Manders, Claudio Ritfeld, Julia L’oko, Martin Buitenhuis, SimRan, Raj Mohan, Norman van Geerke, Sarah-Jane Wijdenbosch, Lucas Shepherd en Quinsy Gario. Daarbij is onder leiding van Dr. Cynthia Abrahams een boek tot stand gekomen waarin de dichters en hun werken worden gekarakteriseerd en geanalyseerd door taaldeskundigen Ismene Krishnadath, Hans Breeveld, Cynthia McLeod, Mavis Noordwijk, Lila Gobardhan, Geert Koefoed, Raj Mohan, Rutu Raveles, Gerrit Barron en Chandra van Binnendijk. Het DVD-in-Boek is onderdeel van een educatief traject. Het eerste exemplaar zal daarom aan de portefeuillehouder Onderwijs van het stadsdeel Zuidoost aangeboden worden.

Bijlmer jazz ft. Benjamin Herman
Bijlmer Jazz is het maandelijkse jazzprogramma van het Bijlmer Parktheater. Deze editie is de line-up verbluffend met niemand minder dan saxofonist Benjamin Herman, één van de opvallendste en meest uitmuntende Nederlandse saxofonisten van dit moment. Als oprichter en bandleider van New Cool Collective reist hij de hele wereld over en werkte samen met muzikanten als Candy Dulfer en Misha Mengelberg. Deze middag deelt hij het podium met Yoran Vroom (drums), Tobias Nijboer (contrabas) en jammaster Jan Wouter Oostenrijk (gitaar).

Tickets De Stilte van het Ongesproken Woord
Dave Mac Donald & band
€ 13,50 | met korting € 11,00
Info | Facebook
Speellijst
4 april, MC theater, Amsterdam, 20.30 uur
6 april, Bijlmer Parktheater, 15.00 uur, Première en release DVD-in-Boek
8 april, Corrosia Stad, Almere 20.30 uur

Tickets Bijlmer Jazz ft. Benjamin Herman
€ 6,00
Info | Facebook