Rode Aarde/Red Earth Revisited

15 okt 2015 - 14:53

Kom op dinsdag 20 oktober naar het Bijlmer Parktheater voor een indringende theatervoorstelling gebaseerd op een waargebeurd verhaal: Rode Aarde/Red Earth Revisited. Deze voorstelling, voor iedereen vanaf 10 jaar en ouder, gaat over Nongqawuse, een vijftienjarig meisje dat de geschiedenis van het eens zo machtige Xhosa-volk in Zuid-Afrika ingrijpend veranderde.

Het verhaal
Het is 1856 en in Zuid-Afrika woedt een oorlog tussen de Britten en de Xhosa. De vijftienjarige Nongqawuse zegt dat zij een opdracht van haar voorouders heeft gekregen. De opdracht luidt: “Slacht het vee, verbrand het graan en jullie zullen de vijand verslaan.” De raad van de voorouders is heilig voor de Xhosa, maar het plan om hun voedsel te vernietigen zorgt voor onderlinge ruzie tussen de gelovigen en de niet gelovigen. Is het waar wat Nongqawuse heeft gehoord of is ze gek geworden? Onder druk van de steeds grotere dreiging van het Britse leger neemt de koning van de Xhosa een besluit dat de geschiedenis ingrijpend zal veranderen.

Topacteurs en jong talent
Rode Aarde/Red Earth Revisited is een ontroerende, levendige voorstelling met Zuid-Afrikaanse topacteurs, jonge talenten, poppen, dans en muziek. De voorstelling is een samenwerking van Speeltheater Holland Studio met Assitej Zuid-Afrika en Jeugdtheater de Krakeling. Het is tevens een culturele uitwisseling met professionele spelers en vijf jonge spelers uit Nederland en Zuid-Afrika. De voorstelling is in het Nederlands, af en toe afgewisseld met Engels (met Nederlandse ondertiteling).

Wat is waarheid?
De voorstelling laat de vele gedaanten van de waarheid zien en de oorlogen die uit naam van waarheid en geloof worden gevoerd. Ook vandaag nog zijn kinderen slachtoffer van manipulatie en (religieuze) conflicten van volwassenen, die uitmonden in oorlogen en duizenden slachtoffers.

Herfstvakantie
Naast Rode Aarde/Red Earth Revisited zijn er nog twee andere prachtige jeugdvoorstellingen te zien in de herfstvakantie in het Bijlmer Parktheater. Zo brengt het Internationaal Danstheater de voorstelling Kymani, het verhaal van een drummer voor kinderen vanaf 6 jaar oud op donderdag 22 oktober om 15.00 uur; een dansvoorstelling met heel veel slagwerk over een geadopteerde jongen die op zoek gaat naar zijn roots. Op zaterdag 24 oktober verandert de zaal van het Bijlmer Parktheater in een levend prentenboek met animaties tijdens Het geheim van de nachtegaal van theatermaakster Sanne Zweije. Deze voorstelling voor kinderen vanaf 6 jaar oud begint om 15.00 uur en kreeg vier sterren van de Theaterkrant.