Succesvolle dansvoorstelling Built for it te zien in het Bijlmer Parktheater

29 mrt 2016 - 14:53

Na een succesvolle tournee langs theaters in Nederland en Duitsland, staat Built for it van dansgezelschap BackBone op vrijdag 8 april om 20.00 uur in het Bijlmer Parktheater in Amsterdam.
 
Eén van de succesfactoren van Built for it is de unieke samenwerking tussen choreografe Alida Dors en rapper en woordkunstenaar Typhoon: twee vrije creatieve geesten die beiden hun roots in de hiphop hebben en beiden met hun werk bruggen willen slaan. Tussen kunstdisciplines én tussen mensen. De teksten van Typhoon die te horen zijn tijdens de voorstelling sluiten perfect aan bij de ritmische patronen van Alida’s danstaal. ‘Mijn woorden dansen, haar dans spreekt,’ aldus Typhoon in een interview in het NRC.
 
Voor Built for it verdiepte Alida Dors zich in de dynamiek van de groep en bijbehorende machtsverhoudingen. Is het als individu mogelijk je te bevrijden van hardnekkige stigma’s en vooroordelen? Als uitgangspunt nam zij haar eigen ervaringen als donkere vrouw, als ‘hiphop chick’ en als danser met een lichaam dat niet als ‘ideaal’ wordt gezien. Inspiratie vond zij ook in de verhalen van anderen zoals die van een Amerikaanse vriend die zich uit het getto waar hij opgroeide had ontworsteld: ‘I don’t mind the struggle, I’m built for it.’ Zijn woorden bleven haar bij en vormden uiteindelijk de titel van de voorstelling.
 
In Built for it zien we een groep van zeven dansers, gehuld in dikmaakpakken: een uitvergroting van de stigma’s waarmee Dors zichzelf ooit geconfronteerd zag. In een onderlinge strijd proberen de dansers de vetlaag van het hokjesdenken van zich af te schudden: een pijnlijke zoektocht naar autonomie en een eigen stem en tegelijkertijd een ontroerende oproep tot empathie. Na afloop van de voorstelling is er een nagesprek met Alida Dors.