Taboedoorbrekende theatervoorstelling ´She’Baltimore´ in première in het Bijlmer Parktheater

7 mrt 2013 - 15:04

Op zaterdag 23 maart, tijdens de 10e editie van het In The Picture (ITP) Festival in het Bijlmer Parktheater, gaat ´She’Baltimore´ in première. Deze taboedoorbrekende theatervoorstelling van regisseur Ira Kip gaat over de onvoorwaardelijke liefde tussen twee vrouwen en het onverwachte misbruik binnen hun relatie. Na afloop wordt er door het Black Magic Woman platform de terugkerende talkshow ´Voices´ georganiseerd over het taboe rond huiselijk geweld in de gay community.

Begin 2009 vertrekt regisseur Ira Kip naar Baltimore (VS) om onderzoek te doen binnen de LHBT (Lesbisch, Homo, Biseksueel,Transseksueel) gemeenschap. Al gauw wordt haar aandacht getrokken door het verhaal van Ebone en Linay die ondanks hun wederzijdse liefde getekend worden door het fysieke geweld binnen hun relatie. De basis voor de theatervoorstelling ‘She’Baltimore’ is gelegd. Ze schrijft het script en gaat aan de slag met lokale acteurs uit Baltimore die ieder hun eigen persoonlijke ervaring rondom homofobie en huiselijk geweld met zich mee dragen. “Door te werken met acteurs die zich herkennen in deze problematiek is het een enorm authentiek stuk geworden”, aldus Ira Kip.

Begin 2012 gaat de voorstelling in Baltimore in première en is daarna te zien in New York en tijdens het Black Pride Festival in Washington D.C. Dat de Nederlandse première plaatsvindt in de Bijlmer is geen toeval. Ira Kip groeide er zelf op en weet hoe gevoelig het thema van haar voorstelling ligt bij veel bewoners, met name binnen de zwarte gemeenschap: “Ondanks nieuwe initiatieven als de ‘Roze maandag’ in Café 100% Zuidoost, blijft homoseksualiteit een taboe.” Voor de regisseur een belangrijke reden om juist in het Bijlmer Parktheater de voorstelling te spelen.

Na afloop van de voorstelling wordt er door het Black Magic Woman platform de talkshow ‘Voices’ georganiseerd. Hierin gaat journalist Clarice Gargard in gesprek met de regisseur, acteurs en experts uit Zuidoost over het onderwerp van de voorstelling en worden verschillen tussen de multiculturele gemeenschap in Nederland en de VS onder de loep genomen. Aanvullend zal woordenkunstenaar Babeth Fotchind een dramatic reading opvoeren van schrijver en gay-activist Marlon Reina.

Credits
Regie & tekst: Ira Kip
Spel: Nicole McManus, Sherry Richardson, Heather Smith, Nia Johnson
Productie: Terita Russel 

Over het In The Picture festival

Het In The Picture (ITP) Festival is het grootste theaterfestival voor non-
en semi professionals en vindt dit jaar plaats van 21 t/m 24 maart in het
Bijlmer Parktheater in Amsterdam Zuidoost. De première van ‘She’Baltimore’ is
één van de hoogtepunten van het festival dat dit jaar haar 10 editie viert. ITP wordt georganiseerd door Krater Art & Community (afdeling
Amateurkunst en Talentontwikkeling binnen het Bijlmer Parktheater).

Over het Black Magic Woman platform
Het platform Black Magic Woman is net als ITP een initiatief van
Krater Art & Community en fungeert als een onafhankelijk kenniscentrum dat
kwesties behandelt rond emancipatie, bi-culturaliteit en empowerment. Dit
gebeurt op de Facebook pagina van Black Magic Woman, bij de terugkerende
talkshowreeks Voices en jaarlijks tijdens het meerdaagse internationale Black
Magic Woman Festival.