Urban Rainbow bespreekt seksuele en gender diversiteit in Zuidoost

21 apr 2016 - 15:00

Imagine IC, CBK Zuidoost en het Bijlmer Parktheater pakken op donderdag 23 juni groots uit met een uniek middag- en avondprogramma van Cultuurlijn 1102. In een publiek gesprek delen bekende Amsterdammers, Bijlmerbewoners en LHBT's emoties en verhalen over seksuele en gender diversiteit in Amsterdam Zuidoost. Daarnaast zijn er exposities, een exclusieve artist talk en een filmvertoning met nagesprek. Kom naar Urban Rainbow en zie Zuidoost door een roze bril. Raymi Sambo, bekend van o.a. SpangaS, is de host van de dag.

Programma
12:30 – 15:30u Imagine IC
Cultuurlijn 1102 start bij Imagine IC met Queering Zuidoost: een expositie én publiek gesprek over de geschiedenis van het dagelijks leven van LHBT's in Zuidoost. Queering Zuidoost wordt georganiseerd als onderdeel van het Buurtarchief Bijlmer Meer, Vitrine van Zuidoost.

Met Bijlmerbewoners onderzocht Imagine IC hoe dit deel van de stad aan LHBT's de ruimte bood - en biedt. Hoe zijn LHBT's door de jaren heen zichtbaar geworden? Wie hebben het beeld bepaald? Welke emancipatiebewegingen waren er? En zijn er ook mensen 'tegen'? (Hoe) komen zij met LHBT's in gesprek? Om 12.30 uur opent de expositie Queering Zuidoost vol verhalen, herinneringen, emoties en archieven van LHBT's en mensen die vanuit hun werk met seksuele diversiteit te maken hebben.

Na de opening organiseren Imagine IC en OBA Bijlmer in samenwerking met Soep! Gewoon Soep! een ‘Read and Eat’ over gender-diversiteit. ‘Read and Eat’ is een reeks thematische evenementen waarin bekende en minder bekende gezichten voordragen uit literatuur. Onder het genot van een soepje luistert het publiek om vervolgens in gesprek te gaan over actualiteiten en geschiedenis van het onderwerp.  

16:30-18:30u CBK Zuidoost
Bij CBK Zuidoost wordt het begrip ‘gender diversity’ nog verder onderzocht in de tentoonstelling (S)HE: searching for the other. Waar liggen de grenzen en grijstinten over transgenders, sworn virgins en de zoektocht naar de ander in jezelf? De 7 kunstenaars(duo’s) in (S)HE nemen de bezoeker mee in een reis om de wereld: van Albanië tot Brazilië – en van China tot Marokko. Daarnaast is er een performance van een van de kunstenaars Judith Leysner, die ook in dit kader een opdracht doet voor het Amsterdam Museum. En er zal een artisttalk zijn met Diana Blok die vertelt over haar werk. Aansluitend is er een borrel.

Tentoonstelling (S)HE: searching for the other is te zien tot t/m 9 juli. Met werk van Diana Blok, Nynke Deinema, Risk Hazekamp, Jan Hoek & Duran Lantink, Judith Leysner, Randa Maroufi en Eva Spierenburg.

19:00- 22:00u Bijlmer Parktheater
Voorafgaand aan de film One Kingdom, One Love kunnen deelnemers aan Cultuurlijn 1102 nog een maaltijd nuttigen in de foyer van het Bijlmer Parktheater. Om 20.00 uur start de vertoning van de film One Kingdom, One Love van Sebastiaan Kes over de rechten en sociale acceptatie van homo’s, lesbo’s en transgenders op de Antillen. One Kingdom, One Love volgt de initiatiefnemers van de Koninkrijksboot en de van de Antillen overgekomen LHBTI-activisten die samen meevoeren tijdens de Canal Pride in 2015.

Centrale vragen van de film: hoe is het om op te groeien in een machocultuur die homoseksualiteit als een afwijking ziet? Hoe is het om te leven in een cultuur die je beperkt om jezelf te kunnen zijn? En welke acties worden er ondernomen om de acceptatie van homoseksualiteit te verbeteren?

De filmvertoning wordt vervolgd met een nagesprek met een expert panel met Irene Hemelaar (directeur LHBTI-emancipatie Amsterdam Gay Pride/EuroPride), Beyong Veldkamp (COC), Clarice Gargard (presentatrice AT5), Glenn Helberg (initiatiefnemer eerste Antilliaans-Arubaanse boot tijdens Canal Parade) en Sebastiaan Kes (filmmaker).

Cultuurlijn 1102
Cultuurlijn 1102 is een jaarlijks gezamenlijk programma over een thema dat urgent is in de Bijlmer en relevant voor de hele stad. Cultuurlijn 1102 is een samenwerking tussen CBK Zuidoost, Bijlmer Parktheater en Imagine IC.

Programma Cultuurlijn 1102
Donderdag 23 juni 2016
12:30 – 15:30 uur /// Imagine IC / expo en publiek gesprek
16:30 – 18:30 uur /// CBK / expositie beeldende kunst
19:00 – 22:00 uur /// Bijlmer Parktheater / film en nagesprek

Een ticket voor alle drie de locaties van Cultuurlijn 1102 Urban Rainbow bedraagt €21,00.

Dit ticket en andere combi-tickets zijn verkrijgbaar via bijlmerparktheater.nl.

Volg Cultuurlijn 1102 op facebook.com/cultuurlijn1102

 

Noot voor de redactie, niet voor publicatie
Voor meer informatie en overige beeldaanvragen kunt u contact opnemen met:

Marco Hohl (Bijlmer Parktheater)
E mhohl@bijlmerparktheater.nl of pr@bijlmerparktheater.nl | T: 020-3113958
www.bijlmerparktheater.nl

Martin van Engel (Imagine IC)
E: Martin@imagineic.nl | T: 020-4894866
www.imagineic.nl

Sharda Balgobind (CBK Zuidoost)
E: Sharda.Balgobind@zuidoost.amsterdam.nl | T: 020-2525401
www.cbkzuidoost.nl