Zwarte helden en iconen veroveren het Bijlmer Parktheater

6 okt 2014 - 08:51

Afrovibes is een jaarlijks festival dat hedendaagse dans, theater en muziek uit Zuidelijk Afrika presenteert en koppelt aan de lokale theaterscene in Nederland. Het festivalthema van dit jaar is ‘Helden & Iconen’ met in het Bijlmer Parktheater de grote dansvoorstelling Biko’s Quest uit Kaapstad als centrale voorstelling en publieksknaller. In het voorprogramma onder meer Try Poetry en de indrukwekkend dansvoorstelling Het Verzet van stichting dansgroep Déjà Vu uit Amsterdam Zuidoost. Gastheer van deze avond is theatermaker Collin Edson. 

Steve Biko
Tien dansers en acteurs uit Kaapstad onderzoeken de hedendaagse relevantie van Steve Biko als icoon van een nieuwe generatie. Na Nelson Mandela is mensenrechtenheld en leider van de zwarte bewustzijnsbeweging Biko een van de grootste helden van Zuid-Afrika. Dit resulteert in een explosie van muziek en dans, qua energie en intensiteit zelden geëvenaard op Afrovibes. De tien dansers en acteurs onderzoeken de hedendaagse relevantie van Steve Biko als icoon van een nieuwe generatie.
 
Boni
Nieuwe bewerking van deze multidisciplinaire dansvoorstelling geproduceerd door Krater Art & Community. In de voorstelling brengen Enver Liesdek en Carl Refos een tribute aan helden uit het verleden, zoals Boni de bekende Surinaamse strijder. Belangrijke gebeurtenissen uit zijn leven vermengen zich met recente verhalen van strijd, verzet en heldendom.
 
I am my own Superhero
Linar Ogenia, winnaar Theatermakerprijs Hollandse Nieuwe Festival 10 brengt een solo bewegingsvoorstelling waarin martial arts, dans en geschiedenis samensmelten. De voorstelling is een zoektocht naar Ogenia’s idolen en helden. Hij gebruikt hiervoor bewegingsvormen zoals capoeira, thaiboxing, taekwondo, gym en mimetechnieken van Etienne Decroux.