Bijlmer Parktheater

De Foetushemel

Ulrike Quade Company
  • do 12 okt
    19:30 - 21:45
    Inleiding door gespreksleider Rick Busscher
    Theaterzaal
  • Exclusief transactiekosten €1,50

De Foetushemel; een verhaal over transformatie in een wereld waarin abortus, geweld en leven een nieuwe betekenis krijgen. 

Hoe voelt het om terecht te komen in een andere wereld en erachter te komen dat je op aarde eigenlijk niet thuishoort? Dat je als non-binair persoon van kleur erachter komt dat je als foetus geaborteerd had moeten worden? Dit overkomt Freddie (Naomi Grant). In de voorstelling De Foetushemel twijfelt hen aan diens identiteit en wordt geconfronteerd met de binariteit van het menselijk bestaan; man of vrouw, zwart of wit, links of rechts, pro-life of pro-choice. Hoe zou de wereld eruitzien als we ons loskoppelen van deze dualiteiten?

In deze voorstelling wordt de kijk op abortus en het beëindigen van leven in een bredere context geplaatst. Het gaat niet alleen om het recht op abortus, maar om het creëren van ruimte voor het bestaan van iedereen, ongeacht hun gender, seksualiteit of geboorterecht. 

De digitale elementen in de voorstelling geven een extra dimensie aan De Foetushemel. Door de combinatie van licht, motion capture, VR-avatars, robots en 3D-projecties ontstaat er een hybride werkelijkheid waarin alles mogelijk is. 

Ulrike Quade Company en Simon(e) van Saarloos maakten de voorstelling vanwege wat het 50-jarige jubileum van Roe vs Wade (1973) had moeten zijn, maar de actualiteit haalde hen in. De wet in Amerika is inmiddels ontbonden. Reden genoeg om de voorstelling hieraan te wijden en het begrip abortus opnieuw te definiëren. Hoe kunnen we onze blik verruimen op het scheppen en beëindigen van leven?

Over Ulrike Quade Company

Ulrike Quade Company maakt beeldend theater. De voorstellingen bestaan uit een unieke samenkomst van spel, dans, muziek, scenografie en literatuur, met als grootste gemene deler het gebruik van poppen en objecten. Deze staan soms in de traditie van het Japanse en Indonesische poppenspel (zoals Bunraku of Wayang), maar net zo graag gebruiken ze hyperrealistische poppen (als levensechte kopieën van de spelers) of hightech exemplaren zoals robots of cyborgs. De voorstellingen variëren van intieme lunchvoorstellingen tot grootschalige opera’s die in Nederland en daarbuiten worden getoond. 

“De foetushemel is een plek waar alle foetussen na hun abortus terecht komen. Waar ze niet zielig zijn, maar oneindig, een soort godinnen.”

Programma

Voorafgaand aan de film is er een inleiding door gespreksleider Rick Busscher.

De inleiding is in het Nederlands en gratis toegankelijk.

19.15 - 19.30 uur inleiding met Rick Busscher in de foyer

19.30 - 21.45 uur start voorstelling De Foetushemel

 

Credits

Schrijver, concept Simon(e) van Saarloos / Regie, concept Ulrike Quade / Regie-assistentie Anne van Dorp / (Tech.) Dramaturgie Marijke Hessels / Compositie OTION / Scenografie Hendrik Walter / Content development & Kostuumontwerp Carly Everaert / Performance Naomi Grant / (Technische) Productie Iris Rodenburg / Poppenmaker Lawrence Latow & Sanne Visscher / Visuals Cris Mollee / VR specialist Marijn Eken / Archiefcollages Mirjam Debets / 1e inspicient & Lichttechniek Mark Thewessen / Geluidtechniek Felix Ruiters / Contentmarketing Demi Hirschfeld / Contextprogramma Anne Kuit / Programmering Dorna-robots Hendrik Walther & Jordi Wolswijk