©Anne Claire de Breij

De plantage van onze voorouders

Orkater | Manoushka Zeegelaar Breeveld en Malou Gorter
Muziektheater naar de bekroonde podcast van Maartje Duin en Peggy Bouva
  • do 19 okt
    20:00 - 21:30
    Theaterzaal
  • vr 20 okt
    20:00 - 21:30
    Voorafgaand de voorstelling, Theaterversie van de Keti Koti Tafel voor € 5,- extra
    Theaterzaal
  • za 21 okt
    20:00 - 21:30
    Met nagesprek ol.v. Stichting Tout Lui Faut
    Theaterzaal

 “Wie zijn wortels niet kent, kan ook niet groeien”.

Peggy zoekt ze al heel lang; de namen en verhalen van haar voorouders. Door eeuwen van kolonialisme en slavernij zijn ze uitgewist. Of ze de namen ooit zal vinden is ongewis. Maartje bezit een uitgebreide stamboom met naam, toenaam en portretten. Haar voorouders hadden een aandeel in een plantage, maar tot nu toe was dit in haar familie geen onderwerp van gesprek.

 

Luister naar onderstaande trailer van de podcast De plantage van onze voorouders

In het herdenkingsjaar 2023, 150 jaar na ‘beëindiging’ van de slavernij, kruipen Manoushka Zeegelaar Breeveld en Malou Gorter in de huid van Maartje Duin en Peggy Bouva -en hun familieleden- om grip te krijgen op de gezamenlijke koloniale geschiedenis en alles wat daaruit is voortgevloeid.

Hun ontmoeting is het begin van een zoektocht waarin ze elkaar spiegelen, confronteren en bevragen. Samen gaan ze terug naar een gedeeld verleden, naar de plantage Tout Lui Faut in Suriname, de plek die hun voorouders verbindt. Steeds meer wordt duidelijk hoe de historische ongelijkheid tussen de vrouwen doorwerkt in het heden. De actrices, Manoushka en Malou vertolken alle personages en perspectieven, maar ook zij kunnen uiteindelijk niet anders dan zichzelf blootgeven en zich uitspreken naar elkaar.

De live muziek, die zowel uitbundig als introvert is, maakt het verleden voelbaar, verklankt verhalen waar nog geen woorden voor zijn en klinkt als het gesprek stilvalt. 

“Alhoewel het bewustzijn over de Nederlands koloniale geschiedenis de laatste jaren groeit, is het gesprek over wat het persoonlijk nog altijd teweeg brengt nog maar net begonnen. We willen met deze voorstelling perspectieven delen en bevragen om te kunnen verbinden en uiteindelijk te helen.” - Manoushka Zeegelaar-Breeveld

Programma

Zaterdag 21 oktober

Na de voorstelling op 21 oktober, gaan ‘de echte’ Maartje Duin en Peggy Bouva in gesprek met Bernice Feller Thijm & Jan Alberdingk Thijm over de verbinding die zij hebben en de gedeelde geschiedenis gericht op een gezamenlijke toekomst. 

De aftertalk vindt plaats o.l.v. Stichting Tout Lui Faut. Het publiek mag alles vragen over de voorstelling of gewoon van gedachtes wisselen over wat we hebben gezien.

Het nagesprek is in het Nederlands en gratis toegankelijk.

Start 21.35 uur

Duur 40 minuten

Over Stichting Tout Lui Faut 

Stichting Tout Lui Faut werd opgericht met het doel om het maatschappelijk gesprek op gang te brengen door mensen hun eigen verhaal ter tafel te laten brengen. Mensen die zich persoonlijk verbonden voelen met het slavernijverleden door hun familiegeschiedenis, de geschiedenis van hun werkplek of woonhuis.

Theaterversie van de Keti Koti Tafel - Orkater in samenwerking met Stichting Keti Koti Tafel

Orkater en Stichting Keti Koti Tafel bieden vijftig mensen de kans om deel te nemen aan een theaterversie van de Keti Koti Tafel, voorafgaand aan de voorstelling.

De Keti Koti Tafel bestaat uit een dialoogtafel die geïnspireerd is op de thematiek van de voorstelling en duurt zo’n 40 minuten. Deze tafel biedt geen volledige maaltijd, maar kleine hapjes, één-op-één gesprekken, bijzondere rituelen, muziek en een gezamenlijke afsluiting, allemaal onder leiding van een gespreksleider van Stichting Keti Koti Tafel.

Datum vrijdag 20 oktober
Start 19.00 uur
Duur 40 minuten
Kosten €5,-
Ook te bezoeken zonder kaarten voor de voorstelling.

Meer informatie & tickets voor de Keti Koti Tafel lees je hier.

Credits, cast & crew

concept Manoushka Zeegelaar Breeveld / regie Geert Lageveen / tekst Bodil de la Parra / spel Malou Gorter en Manoushka Zeegelaar Breeveld / muziek Shauntell Baumgard en Yavi Vroom / scenografie Mathieu Wijdeven / kostuums Annique Nahumury (Terror Kittens) / lichtontwerp Stefan Dijkman / gebaseerd op de Prospektor/VPRO podcast De Plantage van onze voorouders