text

Afrovibes Festival: Awanaisa en Amaqhawe

Jomecia en Sibonelo Dance Project

Afrovibes Festival: Awanaisa en Amaqhawe


Dansvoorstelling Sibonelo Dance Project en voorprogramma en nagesprek met onze Nieuwe Maker Jomecia. 

Afrovibes Festival bestaat 20 jaar en dat vieren wij met een uitgebreid programma van hedendaagse dans, muziek theater en design uit Afrika. Afrovibes laat het dynamische culturele leven van stedelijk Afrika zien en verbindt dit met Nederlandse kunstenaars en publiek. Het festival is van 3 t/m 13 oktober in vier steden waarvan zaterdag 5 oktober in het Bijlmer Parktheater. De avond bestaat uit een voorprogramma van onze eigen Nieuwe Maker Jomecia van Oosterwolde met nagesprek gevolgd door de dansvoorstelling Amaqhawe.

Het festival thema is Speak Truth to Power. Onze huidige wereld kent een overdaad aan informatie. Met de groei aan ongefilterde (online) informatiebronnen rijst de vraag welke informatie waar is en echt en welke niet. Is het begrip waarheid een illusie geworden in een wereld waarin ‘fake news’ en gemanipuleerde feiten de realiteit overstemmen?

 

Jomecia Oosterwolde
(Foto: Les Adu)

 

Awanaisa

Awanaisa is een ode aan de vrouw. Jomecia neemt je door dans mee op een reis naar realisatie, bewustwording en empowerment. Ze brengt een boodschap over waar een ieder zich mee kan identificeren. Zij volgt het nieuwe makerstraject van het Bijlmer Parktheater waar zij het komende jaar een theaterstuk zal creëren. Als enige Nederlandse stond zij op wereldpodia met de grootste namen in de hiphop/streetdance wereld. Ze is op tour geweest met o.a Armin van Buuren, Lionell Richie, Diana Ross, Eva Simons en heeft voor vele grote merken als NIKE, Reebok en tv shows als X-factor, Idols en The Voice gedanst in binnen en buitenland.

Choreografie: Jomecia Oosterwolde - ODEJ | Dance CompanyNederland |15 min

Awanaisa (English)

Awanaisa is a tribute to women. Jomecia takes us on a journey through empowerment, manifestations and awareness through dance. Her work brings forth a relatable message for all. She is currently following a program at the Bijlmer Parktheater where she is working on a theater piece. She shared the stage with some of the biggest names in music and toured with the likes of Armin van Buuren, Lionell Richie, Diana Ross and Eva Simons. She has also worked on campaigns for Nike and Reebok and danced in shows such as X-Factor, Idols and The Voice.

Choreography: Jomecia Oosterwolde - ODEJ | Dance Company Nederland |15 min

 

amaqhawe

 

Amaqhawe

Amaqhawe betekent 'de helden' in isiZulu. Wat als degenen die vochten en stierven voor onze vrijheid, wakker konden worden? Wat zouden ze over ons zeggen? Zouden ze blij zijn dat wij de droom hebben vervuld waarvoor ze stierven? Deze moderne dansvoorstelling van choreograaf Mzokuthula Gasa dansers van Sibonelo Dance Project uit Kaapstad gaat over herinneringen, verzet en hoop. Het is een reactie op de recente ontwikkelingen in Zuid-Afrika waarin studenten opkomen voor betaalbare educatie in de #Feesmustfall beweging, corruptie en het gevecht om land. Het stelt het publiek de vraag in hoeverre wij bereid zijn om te vechten waar wij voor staan, net zoals de Nederlandse studenten de straat op gaan tegen bezuinigingen in het onderwijs en leerlingen staken voor het klimaat. Amaqhawe is een oproep voor solidariteit en doorzettingsvermogen.

 

Agenda

Filter op maand
Alle maanden Januari Februari Maart April Mei Juni Juli Augustus September Oktober November December
Deze voorstelling is al geweest, bekijk het actuele aanbod in onze agenda.

Dit vind je misschien ook interessant