Bach en Bleekwater

Esther Apituley

Bach en Bleekwater


Altvioliste Esther Apituley komt met een nieuwe formule waarin theater en klassieke muziek worden samengebracht: het theater-concert. In Bach & Bleekwater vindt een bijzondere ontmoeting plaats tussen de violist (Esther Apituley) en de schoonmaakster van het theater (in de voorstelling in het Bijlmer Parktheater is dat Heleen Kamperveen) die door een planningsfout tegelijkertijd in de zaal aan het werk willen. Met acht topmusici, tekst van schrijver Ko van de Bosch en compositie van De Nieuwe Wildernis componist Bob Zimmerman, is Bach & Bleekwater een unieke muziektheatervoorstelling rondom de Chaconne van Bach.

Violiste Esther Apituley zal deze avond een aantal stukken spelen, onder andere de Chaconne van Bach, nieuw gearrangeerd door Zimmerman voor acht musici. Tussendoor vertelt zij het één en ander over de magie van de verbeelding. Door het gesprek met elkaar en de gespeelde muziek, breekt de schoonmaakster open naar een andere dimensie. Waar haar verbeelding aanvankelijk niet verder ging dan: “Tilt u de muziek even op, dan kan ik er wel onderdoor dweilen. Ik heb er geen last van.”, komt ze gedurende de avond in de ban van alle vergezichten en gevoelens die de muziek oproept. Zo ontstaat een spannende interactie tussen Esther, het publiek en de schoonmaakster.

Gedurende haar carrière is Apituley steeds op zoek naar een nieuwe aanpak voor het concert, vanuit de behoefte om een meer persoonlijke lijn te leggen met het luisterend publiek. Het theater is een uitstekende manier om het publiek op sleeptouw te nemen en op een eigenzinnige manier te benaderen. Door klassieke muziek en theater samen te brengen wil Apituley theaterbezoekers, concertpubliek en in de breedte muziekliefhebbers, prikkelen om op een andere, fantasierijkere manier te luisteren.

Bach en Bleekwater

 

Credits

Eindregie: Gienke Deuten
Tekst: Ko van den Bosch
Spel: Esther Apituley (violist, altvioliste en spreekstalmeester). Hans Dagelet (in de rol van schoonmaakster) en Heleen Kamperveen (in de voorstelling in het Bijlmer Parktheater)
Muziek: Bob Zimmerman (compositie/arrangementen), Pieter Wispelwey/Eilidh Martin (cello)
Overig: Carin Eilers (kostuum), Bhagat Lichtontwerp (lichtontwerp), Chris Weeda (geluid), Linda Lugtenborg (productie), Esther Apituley & Tamara Keasberry (concept), Lisa Jacobs (viool), Tijmen Huisingha (viool), Hermine Deurlo (mondharmonica), Frans van der Hoeven (elektrisch/bas), Anne Veinberg (pianist), Arnold Marinissen (slagwerk)

 

Agenda

Filter op maand
Alle maanden Januari Februari Maart April Mei Juni Juli Augustus September Oktober November December

za 3 nov 2018 20:00

  • Bach en Bleekwater

    Theaterzaal