text

#BPTGembertheeSessies - '' Movements of Soul

Christian Yav

#BPTGembertheeSessies - '' Movements of Soul


De #BPTGembertheeSessies is een nieuwe reeks conversaties waarin choreografen, filmmakers en literatuurkenners aan de hand van foto's, video's en teksten vertellen over hun maakprocessen en inspiratiebronnen.


Onder het genot van vers geserveerde thee gaan ze samen met het onze hosts en het publiek in gesprek en openen ze, afhankelijk van het genre waarbinnen ze bekend zijn, de sessies met een toonmoment. Denk hierbij aan een deel van een voorstelling, een lezing of een compilatie van filmscenes. De reeks zal uit Nederlandse en Engelstalige conversaties bestaan.

Bij de eerste editie van zaterdag 4 september hebben we de grote eer om Christian Yav te ontvangen. Yav zal de sessie openen met een choreografie uit de voorstelling Movements of Soul.

Over Christian Yav

Christian Yav komt oorspronkelijk uit Congo en woont in Amsterdam. Sinds 2007, toen zijn liefde voor dans zich begon te ontwikkelen, heeft hij een indrukwekkende carrière opgebouwd. In 2012 was hij een deelnemer van So You Think You Can Dance, waar hij de Top-14 bereikte. Direct na de show verliet hij België om een versneld programma te starten aan de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten (AHK), waar hij in 2014 afstudeerde. Door de jaren heen werkte Yav samen met choreografen als Krisztina de Chatel, Dunja Jocic, Ryan Djojokarso, Loïc Perela en Conny Janssen.

Medio 2018 begon Christian zijn carrière als choreograaf. Zijn eerste werk maakte hij samen met Sedrig Verwoert. Het stuk THEY/THEM, uitgevoerd door Verwoert en Yav, is een fysieke vertaling van emoties die worden opgeroepen door racisme, queerfobia en toxic masculinity/giftige mannelijkheid. Dit vertrekpunt gaf ze de tools om hun eigen fysieke taal op te bouwen die buiten het gemeenschappelijke kader treedt en wisselt tussen vrouwelijke en mannelijke gebaren. Later in 2018 creëerden ze N****Swan. Een ode, geïnspireerd op ‘Philopoemen’ van Rubens, die in première ging in Museum Boijmans van Beuningen Rotterdam.

Christian creëerde, samen met John Wooter en de studenten van de Universiteit van Amsterdam, ook Piece of Cake. Daarnaast was hij gastdocent aan de academie. In 2019 ontving het werk THEY/THEM de LEO SPREKSEL AWARD en de BNG BANKDANCEPRICE. Yav had functies op verschillende platforms zoals: HERCULES UNIVERAL, FGUK MAGAZINE en METAL MAGAZINE en ELLE. Waaronder publicaties als artiest voor MIXTE PARIS, HIGHSNOBIETY, I-D, DAZED, BERLIN ART LINK, GLAMCULT en NUMERO NETHERLANDS.

 

Een voorproefje van Movements of Soul

 

Agenda

Filter op maand
Alle maanden Januari Februari Maart April Mei Juni Juli Augustus September Oktober November December
Deze voorstelling is al geweest, bekijk het actuele aanbod in onze agenda.

Dit vind je misschien ook interessant