text

Building a House for Inclusion #3 Publiek | Werkconferentie incl. lunch

Building a House for Inclusion #3 Publiek |
Werkconferentie incl. lunch


Met de werkconferentie Building a House for Inclusion besteedt Bijlmer Parktheater aandacht aan representatie, inclusiviteit en intersectionaliteit binnen de Nederlandse podiumkunstensector. Theatermakers en professionals uit de culturele sector bespreken casussen uit de praktijk door middel van panelgesprekken en keynotes. Hosts van de dag: Mahutin Awunou en Houda Bibouda.

#3 Publiek - donderdag 2 maart | 10.00 uur - 16.00 uur

Omdat het onderwerp diversiteit en inclusie te groot is voor een eenmalig event, organiseren we vier verschillende events die ieder ingaan op één van de vier P’s uit de Code Diversiteit en Inclusie (Personeel, Programma, Publiek en Partners), wat grote kennisgebieden zijn omtrent diversiteit en inclusie. De derde editie staat geheel in het teken van Publiek.

Programma

Hokjes vinken: diversiteit in de etalage, maar niet in de organisatie
Astrid Rose, Nyanga Weder, Kimberley Piqué e.a.

Het publiek op een inclusieve manier aanspreken, zonder dat het performatief is. Gedurende dit panel bespreken we met MarCom medewerkers van verschillende podia en/of gezelschappen over het gebruik van diversiteit in de uitingen. Zijn publiciteit- en marketingmedewerkers, maar ook vormgevers zich voldoende bewust van hun vaak Eurocentrische blik wanneer zij werken aan publiciteitsmateriaal en uitingen? Hoe gaan we om met performatieve diversiteit, waarbij met name cultureel divers publiek en/of makers ‘toevallig’ altijd in beeld/ marketing uitingen verschijnen, terwijl ze in werkelijkheid ondervertegenwoordigd zijn?

Inhouse community als connectie met 
Orville Breeveld, Gregory Jozefzoon, Perle Mianque e.a.

In dit panel zitten professionals voor wie publiek en community de grootste bron van inspiratie vormen. Hoe bereik je de community en met wie? We praten over de inhouse community: mensen ín je organisatie die (wél) contact kunnen leggen, een achterban aanspreken en weten wat er buiten de muren van het theater speelt. Zijn ze onderdeel van je organisatie? En hoe zorg je voor deze mensen?
Ook is er aandacht voor het effect van community op beleid en programmering; worden zij alleen gezien als nieuw publiek voor hetzelfde programma, of werkt nieuw publiek ook inhoudelijke veranderingen in het programma in de hand? Veel organisaties halen dingen op bij de community en diens individuen, maar betekent de organisatie ook daadwerkelijk wat voor de community?

LUNCH

Recenseren: niet weten, toch oordelen
Simone Zeefuik, Devika Chotoe e.a.

Onder de loep: Het kijken naar werk en schrijven van recensies. Wat voor effect heeft het om een mening of oordeel te hebben over iets dat je niet volledig begrijpt? Het huidige recensenten-landschap is vrij homogeen en heeft een gebrek aan meerdere perspectieven.
We bespreken de impact van taal en het geschreven woord op de ontwikkeling, de emancipatie en de worteling van cultureel divers talent en aanbod in de Nederlandse theatersector. Welke efforts worden er ondernomen om redacties diverser te maken?

Theater met twee voeten in de maatschappij 
Nacor Martina, Alice Pons, Chokri Ben Chikha, Carole van Ditzhuyzen

Theater is steeds vaker een beleving waarbij de grens tussen publiek en performer vervaagd. Steeds vaker is publiek van invloed op dat wat er te zien is op het podium. Tijdens dit panel kijken we, met verschillende theatermakers, naar publiek (de samenleving) als aangever en bron van inspiratie voor de maker. Wat doet deze vorm van theater maken voor de participant, het publiek en de makers zelf? Thema’s, verhalen, échte mensen op het toneel, ongebruikelijke locaties buiten de black box van het theater; het komt voorbij in dit panel. 

Terugblik: bezoekersreacties Building a House for Inclusion #2 Programma

 

De vier P's

De laatste werkconferentie in het rijtje pijlers van De Vier P’s uit de Code Diversiteit en Inclusie vindt plaats op:

  • 11 mei 2023: #4 Partners

Geweest: 28 april 2022: #1 Personeel, 10 november 2022 #2 Programma.

Bijlmer Parktheater & Building a House for Inclusion

Het culturele veld is hard geraakt door de corona-crisis. Het zijn niet alleen de economische en maatschappelijke gevolgen die ingrijpend zijn, het heeft ook effect op de infrastructuren die de culturele sector heeft opgebouwd. Maar de sector is ook wendbaar gebleken in tijden van crisis, we zijn in staat om dingen anders te doen. En dat is een goed teken!

Diversiteit en inclusie gaat ook over wendbaarheid en vernieuwing. Door divers te zijn kun je als organisatie en als sector meerdere perspectieven benutten om tot duurzame oplossingen te komen. Juist nu is het belangrijk om te zorgen dat ontwikkelingen op het gebied van diversiteit en inclusie in de culturele sector structureel kunnen worden. Het waarborgen daarvan zorgt voor vernieuwing in onze sector.

Het Bijlmer Parktheater heeft zich het afgelopen 12 jaar, samen met haar partners en publiek ontwikkeld tot ‘Het Theater van het Nieuwe Nederland.’ Het huis waar de stemmen die ondervertegenwoordigd zijn of ongehoord blijven tot ontwikkeling komen, waar nieuwe makers zich ontplooien en waar ons publiek zich thuis voelt. Ongehoorde verhalen met nieuwe perspectieven die de diversiteit van Amsterdam weerspiegelen. Met onze activiteiten in educatie en cultuurparticipatie, en op basis van coalities binnen en buiten de culturele infrastructuur dagen wij bezoekers, deelnemers, kunstenaars en makers uit om de toekomst samen te verbeelden. Wij gaan daarom nu graag in gesprek met diverse mensen van binnen en buiten de sector, om de opgedane kennis/expertise/ervaringen met elkaar te delen.

We stellen onszelf en elkaar de vraag; hoe bouwen wij aan een sector die inclusief is? Een sector als huis voor iedereen. Dit uitgangspunt vertaalt zich in een werkconferentie waar deelnemers diverse workshops, lezingen en performances kunnen bijwonen welke gericht zijn op “anders leren kijken.” Dit anders leren kijken betekent dat wij samen werken aan een nieuw perspectief: van werken aan inclusie, naar werken vanuit inclusie als uitgangspunt. Het Bijlmer Parktheater ziet voor zichzelf hier een belangrijke rol in als aanjager van dit gesprek.

Building a House for Inclusion

 

Agenda

Filter op maand
Alle maanden Januari Februari Maart April Mei Juni Juli Augustus September Oktober November December

do 2 mrt 2023 10:00

  • Building a House for Inclusion #3 Publiek | Werkconferentie incl. lunch

    Bijlmer Parktheater Werkconferentie

Dit vind je misschien ook interessant