text

D̶A̶R̶K̶MATTER

Dansvoorstelling met Cherish Menzo en Camilo Mejía Cortés

D̶A̶R̶K̶MATTER


Een zoektocht naar een nieuwe vorm voor en manier van kijken naar het zwarte lichaam en de complexe buitenwereld waartoe het zich verhoudt.

Body can you become hypothetical, a galaxy, in full gear acceleration, a liquid star monster, failing to die? - Cherish Menzo

Cherish Menzo (JEZEBEL, 2019) en Camilo Mejía Cortés trekken in D̶A̶R̶K̶MATTER ogenschijnlijk herkenbare beelden uit elkaar en kneden deze tot een geheel eigen dans- en bewegingstaal. Reis af naar het gitzwarte, punky en vervreemdende D̶A̶R̶K̶MATTER-universum waar de mogelijkheden van het lichaam tot het maximale worden opgerekt. Tegen de achtergrond van een apocalyptisch jungle-decor, voorzien van filmische soundtrack, ontstaat een duister én beeldschoon spel met het hypothetische lichaam.

Voor D̶A̶R̶K̶MATTER put Menzo uit de hiphop- en rapcultuur, posthumanisme en afrofuturisme; een stroming die zich richt op een toekomst waarin zwarte mensen in een hypertechnische en gedekoloniseerde wereld leven. Of waarin kolonisatie nooit heeft plaatsgevonden.  

Om haar universum te creëren, vond Menzo inspiratie in de ruimte. In donkere materie, waar sterren en zwarte gaten elkaar ontmoeten en met elkaar botsen. Juist in deze botsingen kan een nieuw, (afro)futuristisch en raadselachtig lichaam ontstaan. Precies dáár kan je een nieuwe bewegingstaal ontwikkelen.

Net als in haar vorige project JEZEBEL rekt Menzo de bewegingstaal op door de Chopped & Screwed-methode toe te passen. Chopped & Screwed is een remixtechniek binnen de hiphopmuziek waarbij het tempo sterk wordt teruggedraaid. Menzo vertaalt in D̶A̶R̶K̶MATTER deze methode naar beweging en dans.
 

Bekijk de teaser

 

Gratis workshop: Distorted Rap Body / Chopped and Screwed Body (16+) door Cherish Menzo

Bij de voorstelling wordt één dag vooraf aan geïnteresseerden een verdiepende workshop aangeboden. Als onderdeel van de zoektocht naar het project D̶A̶R̶K̶MATTER, wil danscoach en performer Cherish Menzo samen met vocal coach Daniel Bonsu met jou een duurzame dialoog aangaan over de representatie van het Zwarte lichaam in de podiumkunsten. Dit doen ze door middel van de workshop, Distorted Rap Body / Chopped and Screwed Body, waarin je kennis zult maken met de Chopped and Screwed techniek.

Ben je benieuwd naar de workshop?

Lees meer over de workshop en meld je aan via deze link.

Bekijk behind the scenes-video’s Chopped and Screwed

 

Darkmatter-bijlmer-parktheater

 

Darkmatter-bijlmer-parktheater

Fotografie Bas de Brouwer

 

Credits

concept en choreografie Cherish Menzo
creatie en uitvoering Cherish Menzo en Camilo Mejía Cortés
lichtontwerp Niels Runderkamp
muziekcompositie Gagi Petrovic en Michael Nunes
mastering Gagi Petrovic
scenografie Morgana Machado Marques
zang- en tekstcoach BOИSU en Shari Kok-Sey-Tjong
kostuumontwerp JustTatty.com
dramaturgie Renée Copraij en Benjamin Kahn
text Cherish Menzo, Camilo Mejía Cortés, BOИSU, Shari Kok-Sey-Tjong
artistiek advies Christian Yav en Nicole Geertruida
techniek Niels Runderkamp en Amber Stallenberg/ Nele Verreyken
stemmen distorted rap choir via distortedrapchoir.com
fotografie Bas de Brouwer
productie Frascati Producties, GRIP
coproductie De Coproducers (NL), Kunstenfestivaldesarts (Brussel, BE), CCN-Ballet national de Marseille dans le cadre de l’accueil studio / Ministère de la Culture (FR), actoral festival (Marseille, FR), STUK (Leuven, BE), La Villette (Parijs, FR), Beursschouwburg (Brussel, BE), Festival d’Automne à Paris (FR), Perpodium (Antwerpen, BE)
in samenwerking met Trill (Leuven, BE), WijzijnDOX (Utrecht, NL)
met de financiële steun van de Vlaamse Overheid, Ammodo, Fonds Podiumkunsten, de Taxshelter van de Belgische Federale Overheid en Cronos Invest

 

Agenda

Filter op maand
Alle maanden Januari Februari Maart April Mei Juni Juli Augustus September Oktober November December

za 8 apr 2023 20:00

  • D̶A̶R̶K̶MATTER

    Cherish Menzo | Frascati Producties | GRIP i.s.m. de Coproducers

Dit vind je misschien ook interessant