text

De Gliphoeve | OP TOURNEE

Met Manoushka Zeegelaar Breeveld, Xavier Molijn, Dionne Verwey en Gery Mendes

De Gliphoeve |
OP TOURNEE


Alle voorstellingen zijn uitverkocht. Helaas! Wil je de voorstelling nog zien? De Gliphoeve gaat op tournee, check hier de volledige de speellijst. De Gliphoeve is nog te zien bij andere theaters tot en met woensdag 14 december, wacht dus niet te lang.

Nog te zien in oktober

wo 12 okt Zaantheater, Zaandam Tickets
vr 14 okt Stadsschouwburg Haarlem Tickets
za 15 okt Stadsschouwburg Haarlem Tickets
di 25 okt Parktheater, Eindhoven Tickets
wo 26 okt Verkadefabriek, Den Bosch Tickets
do 27 okt Verkadefabriek, Den Bosch Tickets
za 29 okt ITA, Amsterdam Tickets
zo 30 okt ITA, Amsterdam Tickets

 

Terugblik

LOVENDE RECENSIES

De Gliphoeve werd al lovend ontvangen tijdens het Nederlands Theater Festival 2021:

“Vanwege de opeenstapeling van incidenten, de vaart die de uitstekende cast in de tekst houdt en de voortstuwende werking van de muziek wordt De Gliphoeve een meeslepende en ontroerende familiekroniek, die de aandacht vestigt op een onderbelichte periode in de recente Nederlandse geschiedenis.” ⭐️⭐️⭐️⭐️

“Hun optimisme is onweerstaanbaar, hun verlies hartroerend, hun volharding imposant. Zo wordt De Gliphoeve een warmbloedige ode aan liefde en hoop, tegen de klippen op.” ⭐️⭐️⭐️⭐️


DE GLIPHOEVE

Het is 25 november 1975. In Suriname wordt de onafhankelijkheid uitgeroepen waarmee een eind komt aan de kolonisatie door Nederland. Wie gaat weg en wie blijft hier van Hans Breeveld is een grote hit op de Surinaamse radio. Etta besluit met haar dochter Millie en zoon Glenn naar Nederland te gaan. Vader Stanley blijft voorlopig in Suriname. Vol hoop, energie en vastberadenheid probeert Etta haar kinderen een plek te geven in hun nieuwe thuis. Maar niemand zit op ze te wachten, er is geen werk en er zijn geen woningen.

Ze komen terecht in De Gliphoeve, de eerste flat in de Bijlmermeer die gekraakt wordt door een groep Surinaamse activisten, die hun net gearriveerde landgenoten er woonruimte bieden. Gezinnen leven er onder, boven en op elkaar, soms in bittere armoede. Ondanks het beton vindt men er warmte: in samenzijn, in muziek en in de gedeelde, vastberaden wil om te slagen. Maar het kleine gezin wordt flink op de proef gesteld.

De Gliphoeve is een voorstelling vol levenskracht, rond muziek als houvast om te overleven en door het beton heen te breken.


Museum De Gliphoeve

We breidden het verhaal uit met Museum De Gliphoeve. In deze online omgeving geven we bewoners een stem en tonen het echte verhaal: over de ontvangst in Nederland, de kraakacties en het verzet, maar ook de warme herinneringen aan het dagelijks leven tussen de betonnen muren. Beweeg je vrij door het appartement en ga op ontdekking. Welkom in de Gliphoeve!

Kunstenaar Nacor Martina liet zich voor het museum inspireren door de flat en de jaren zeventig. Het resultaat is levendige woonkamer met een uiteenlopende verzameling van archiefbeelden, muziek, gesprekken met oud-bewoners, recepten en meer. Speciaal voor scholen is er ook een uitgebreid educatieprogramma bij ontwikkeld.

Het museum is een productie van Bijlmer Parktheater en Orkater en kwam tot stand in samenwerking met The Black Archives – Bijlmer en het Bijlmer Museum en educatie door Carmen Lamptey.

Bezoek Museum degliphoeve.nl met dank aan Palmira Barends, Ernestine Comvalius, Guilly Koster, Wouter Pocornie, Mitchell Esajas, Andre Reeder, VPRO en de cast & crew van de theatervoorstelling De Gliphoeve.

Museum De Gliphoeve

 


Credits

Regie Geert Lageveen
Tekst Bodil de la Parra, Maarten van Hinte, Geert Lageveen
Spel Manoushka Zeegelaar Breeveld, Xavier Molijn, Dionne Verwey en Gery Mendes
Muzikale leiding Gery Mendes
Muziek Gery Mendes, Sophie Anglionin, Walther Muringen en Sanne Landvreugd
Dramaturgie Maarten van Hinte
Decor Ruben Wijnstok
Kostuums Arien de Vries
Fotografie Les Adu

  Agenda

  Filter op maand
  Alle maanden Januari Februari Maart April Mei Juni Juli Augustus September Oktober November December

  wo 5 okt 2022 20:00

  • De Gliphoeve | OP TOURNEE

   Coproductie Bijlmer Parktheater & Orkater

   Uitverkocht

  do 6 okt 2022 20:00

  • De Gliphoeve | OP TOURNEE

   Coproductie Bijlmer Parktheater & Orkater

   Uitverkocht

  vr 7 okt 2022 20:00

  • De Gliphoeve | OP TOURNEE

   Coproductie Bijlmer Parktheater & Orkater

   Uitverkocht

  za 8 okt 2022 20:00

  • De Gliphoeve | OP TOURNEE

   Coproductie Bijlmer Parktheater & Orkater

   Uitverkocht

  zo 9 okt 2022 15:00

  • De Gliphoeve | OP TOURNEE

   Coproductie Bijlmer Parktheater & Orkater

   Uitverkocht

  Dit vind je misschien ook interessant