text

Een Genadeloze God

Theater RAST

Een Genadeloze God


Een genadeloze god vertelt het waargebeurde verhaal van Hallâc, een soefistische mysticus en dichter uit de 9e eeuw van wie het vel werd gestroopt omdat hij zei dat in ieder mens een stukje god schuilt. Een aangrijpende voorstelling over de vrijheid van meningsuiting aan de ene kant en religieuze intolerantie en machtsmisbruik aan de andere kant.

genadeloze god

Over de voorstelling

Martelaar Hallâc wordt vertolkt door een pop die wordt voortbewogen door spelers die tegelijkertijd zijn ondervragers en beulen zijn. Hij is de held van de voorstelling, met zijn vreedzaamheid, zijn poëzie, zijn onverschrokken verdediging van de menselijkheid. En met, zelfs in de gruwel waarin hij zich bevindt, zijn humor – die ondermijnende kracht die door alle rechtlijnigen wordt gevreesd.

Regisseur Celil Toksöz neemt je mee naar een ijzingwekkende setting, in een onderzoek naar menselijkheid, verdraagzaamheid en ruimdenkendheid, en de mogelijke keerzijden daarvan: sentimentaliteit, onverschilligheid en geestelijke gemakzucht.

Publieksreacties

Een filosofisch nagesprek

Na de voorstelling is er gelegenheid om via het filosofisch nagesprek met (een deel van) het publiek samen verder te praten én te denken over de thematiek van de voorstelling. Het gesprek wordt geleid door Vivienne Janssen (het Hoofdpodium). Zij is filosofisch gespreksleider, begeleidt filosofielessen, geeft workshops rondom praktische filosofie en ontwikkelt als ‘VragenMaker’ interactieve denkprojecten.

genadeloze god

Credits

Script Sophie Kassies
Regie Celil Toksöz
Spel Coen Bril, Denzel Goudmijn, Kathlyn Wuyts, Jurjen Zeelen
Poppenontwerp Joris van Veldhoven
Decor en kostuums Elian Smits
Lichtontwerp Coen van der Hoeven
Fotografie Geert Snoeijer

 

Over Rast

Theater RAST staat met haar voeten in de veranderende samenleving. Vanuit het Turks-Nederlandse DNA reageren onze makers op theatrale wijze op wat er om ons heen gebeurt, zowel in Amsterdam, Nederland als de wereld. RAST heeft de kracht een persoonlijk gezicht te geven aan culturen en conflicten die voor veel mensen ver van hun bed lijken. En of het nu gebeurt met de dramaturgisch gefundeerde, muziektheatrale aanpak van Şaban Ol, de koerdisch-etnische bril van Celil Toksöz, de gestileerde benadering van Ada Ozdogan of de feministische urban storytelling van Aysegül Karaca, Theater RAST brengt verhalen die niet vanzelfsprekend op de Nederlandse podia te zien zijn.


Coronatoegangsbewijs

Let op: Ben je 13 jaar of ouder? Dan heb je voor deze voorstelling een coronatoegangsbewijs nodig. Dit kan in de vorm van één van de onderstaande bewijzen: 

  • Een negatieve testuitslag (testbewijs)
  • Een vaccinatiebewijs
  • Een bewijs dat je hersteld bent van corona (herstelbewijs).

Agenda

Filter op maand
Alle maanden Januari Februari Maart April Mei Juni Juli Augustus September Oktober November December
Deze voorstelling is al geweest, bekijk het actuele aanbod in onze agenda.

Dit vind je misschien ook interessant