text

Free Heri Heri For All

Kip Republic

Free Heri Heri For All


Ter ere van onze geschiedenis zijn wij op donderdag 1 juli 2021 onderdeel van Free Heri Heri For All van KIP Republic.

In 2020 introduceert KIP Republic Free Heri Heri For All. Een initiatief om Amsterdam te verenigen door de hele stad uit te nodigen om een heri heri maaltijd te eten en zo gezamenlijk dan wel symbolisch de afschaffing van Slavernij op 1 juli 1863, samen te herdenking en te vieren. 

Geïnspireerd door de Black Lives Matter Movement bedachten initiatiefnemers dat juist, tijdens deze movement en midden in de pandemie het de tijd is om de samenleving te verenigen en actief met elkaar in contact brengen.

Free Heri Heri For All - afbeelding

Voor het koken van de maaltijden heeft KIP Republic een team van topchefs bij elkaar weten te brengen. Van sterrenchefs, tv chefs en natuurlijk ook heri heri kennis, heeft het team, van ook verschillende culturele achtergronden zich samen gebogen over de geschiedenis van het gerecht en samen tot een recept te komen. Dit jaar doen ze allemaal weer mee, o.a. Emmo Achthoven (Moëth Catering), Sharon de Miranda (binnenstebuiten), Judith Cyrus (kookboek Paramaribo) om maar een paar op te noemen.

Over het gerecht

De heri heri betekent helen. Het gerecht is een eenpans gerecht dat bestaat uit aardvruchten cassave, zoete aardappel, groene en gele bananen, gebakken zoute vis (kabeljauw) en een ei. Vandaag de dag is heri heri een gerecht dat cultureel gezien mensen verbindt met voorouders en dus verbind met geschiedenis. In de afro diaspora is het vooral ook een favoriet en een gerecht wat vaak gemaakt wordt tijdens verschillende vieringen.

 

Agenda

Filter op maand
Alle maanden Januari Februari Maart April Mei Juni Juli Augustus September Oktober November December

do 1 jul 2021 17:00

  • Free Heri Heri For All

    Bijlmer Parktheater