Hallo familie

Maas theater en dans

Hallo familie


Over ouders en andere wonderlijke wezens

Het is druk in huis. Vader en moeder vieren feest, oma is op bezoek om op te passen. De nacht is lang en jij kan niet slapen. Maar dit avontuur lijkt wel een droom, met knuffels die tot leven komen, ouders die op hun handen gaan lopen en een oom die verandert in een boom.

Cartooneske voorstelling

Hierna ga je heel anders naar je familie kijken. Hoe blijft nog een verrassing…Hallo familie is een wonderlijk warme voorstelling, een carnavaleske optocht met veel grappige en onverwachte gasten. Over de mensen die we niet gekozen hebben, maar die er gewoon zijn. Altijd. Een cartooneske dans- en theatermix van de makers van Liefde.

Liefde won de Gouden Krekel 2017 en was genomineerd voor de VSCD Mimeprijs. “Herkenbaar, aanstekelijk en bovenal hartverwarmend” aldus de Mimejury. Nu kiest Merkx voor het thema familie, een terugkerend thema in haar werk.

 

Hallo Familie©Kamerich & Budwilowitz/EYES2

[Interview met Moniek Merkx]

Hallo familie, een droomwereld vol wonderlijke wezens

In Hallo familie laat theatermaker Moniek Merkx het publiek via de ogen van een kind naar haar familie kijken. We schakelen tussen de echte wereld met drukke ouders en een steady oma, naar een droomwereld vol wonderlijke wezens en bizarre situaties. Naast zeven professionals spelen er een echte oma en een echt kind mee.

Groen mannetje
Het publiek bekijkt een familie door de ogen van een kind. Wat krijgen we te zien? Merkx: “Het begint met ouders die vooral met zichzelf bezig zijn en het kind over het hoofd zien. Uit verveling gaat het kind verhalen verzinnen. Ze probeert de dingen die ze half heeft opgevangen in de echte wereld met een eigen logica in elkaar te zetten. Door er een spel van te maken, fantaseert ze nieuwe situaties. In de voorstelling hebben we een ‘imaginary friend’ die haar helpt haar fantasie in te gaan: het groene mannetje. Het ene moment fantaseert het kind twee mensen die verliefd op elkaar zijn, het volgende moment een woeste dino, een dromerige zee of een huilebalk die je niet begrijpt. De volwassenen om het kind heen komen steeds meer tevoorschijn als kinderachtige poppenfiguren.”

Soep en afwasmiddel
Hallo familie speelt zich af in een keuken. Waarom koos je voor deze setting?
Merkx: “Families ontmoeten elkaar vaak aan de keukentafel. Ik heb gekozen voor een ouderwetse, realistische omgeving, een keuken met de geur van soep en afwasmiddel. Vanuit de keuken komen al die fantasieën tevoorschijn. Steeds als je denkt, nu snap ik het, komt er een nieuwe fantasie bij.”

Tot op celniveau
Het thema familie is een rode draad in je werk. Hoe belangrijk is jouw eigen familie voor jouw werk?
“Mijn eigen familie is een eeuwige bron van inspiratie. Ze hebben me totaal gevormd, soms tegen wil en dank. Ik ontdek nog steeds automatische reacties die dan bijvoorbeeld een letterlijke imitatie van mijn moeder blijken te zijn. Ja, tot op celniveau zitten die mensen in je. Als kunstenaar moet je altijd aan zelfonderzoek doen, dus dan kan je niet om je familie heen. Daarbij houd ik van groepen waar steeds nieuwe mensen in komen. En daarom is repeteren ook zo eindeloos aantrekkelijk. De cast en crew van Hallo familie vormt een tijdelijke familie en natuurlijk is Maas voor mij ook een grote familie.”

 

 

 

Knus Knutselen 13.00 uur

In de voorjaarsvakantie zijn er veel activiteiten te doen in het Bijlmer Parktheater. Vandaag gaan we collages maken over denkbeeldige vrienden!

 

 

 

 

Agenda

Filter op maand
Alle maanden Januari Februari Maart April Mei Juni Juli Augustus September Oktober November December
Er zijn geen voorstellingen gevonden.