Het Verbrande Huis

een Surinaamse familiekroniek

Het Verbrande Huis


In het verbrande huis wekt de la Parra het huis en haar bijzondere Surinaamse familie tot leven. Ze bezocht het geboortehuis van haar vader aan de Zwartenhovenbrugstraat in Paramaribo ontelbare keren. Heerlijke gerechten, muziek van Lieve Hugo en vele andere herinneringen hebben hier hun oorsprong. Maar in de nacht van 14 oktober 2012 brandde het huis tot de grond toe af. In één klap ging meer dan een eeuw geschiedenis in rook op.


Surinaamse roots
"Bodil de La Parra wilde al langer ’iets’ doen met haar Surinaamse roots. Haar leven lang komt zij geregeld in Paramaribo, de stad waar haar vader, filmmaker Pim de la Parra, opgroeide. Toen het familiehuis aan de Zwartenhovenbrugstraat op 14 oktober 2012 tot de grond toe af was gebrand, besloot ze dat het ’nu’ moest gebeuren. Ze schreef de tekst voor ’Het verbrande huis’ waarin ze voor het eerst in haar eentje op toneel staat.

Gemixt Genenpakket
Al eerder heeft ze voorstellingen gemaakt over haar ’genenpakket’ dat maar liefst drie werelddelen bestrijkt. Om precies te zijn: haar moeder is Chinees-Indisch, geboren op Sumatra; haar vader komt uit Suriname, zijn voorouders zijn gevluchte Portugese joden. In ’Ouwe Pinda’s’ (2014) en ’Gouwe Pinda’s’ (2017) ging het over haar Indische jeugdherinneringen, stukken die ze zelf schreef en speelde, naast Nadja Hüpscher en Esther Scheldwacht.

Solo
Ze begon haar carrière als actrice maar heeft zich gaandeweg steeds meer tot toneelschrijver ontwikkeld. Vaak schrijft ze op de huid van actrices met wie ze graag werkt, zoals ook Wimie Wilhelm en Margôt Ros, met veel succes: ’Orgeade overzee’ (1995) , ’Onder vrouwen’ (2003) , ’Slangenvel’ (2005) , ’We want more’ (2016). Maar nu is het tijd voor een solo, al vindt ze het „doodeng” om alleen op tournee te gaan. „Ik moet dat verhaal vertellen”, zegt ze. „Het speelde al veel langer door mijn hoofd, maar door de brand is het gevoel van urgentie veel groter geworden. Ik ben honderden keren naar dat huis geweest en er is letterlijk niks van over. Alles is verwoest.”
Afgelopen zomer heeft ze ’Het verbrande huis’ al gespeeld op Oerol in de open lucht, nu wordt de voorstelling aangepast voor theater."
Door: Margriet Prinssen

Rudolphi Producties & B. de la Parra

Bekijk hier de trailer van deze bijzondere voorstelling.

 

Het Verbrande Huis
(Foto: Michiel Voet)

 

 

 

Agenda

Filter op maand
Alle maanden Januari Februari Maart April Mei Juni Juli Augustus September Oktober November December
Er zijn geen voorstellingen gevonden.