text

Julidans | Hissy Fit

Christian Guerematchi, Mark ‘Brui5er’ Sheats & Michael Wanga

Julidans |
Hissy Fit


Three Black bodies get into a ‘hissy fit’ to drill music: an outburst of ‘Black rage’

In Hissy Fit, the Slovenian dancer and choreographer Christian Guerematchi shows that Black culture is almost automatically associated with violence – both in the history books and in today's media. What does this stigma do to Black boys who are looking for their place in society? For this, Guerematchi dives into the drill rap culture and the dance styles breaking and krump.

Read more in English

De Sloveense danser en choreograaf Christian Guerematchi laat in Hissy Fit zien dat Zwarte cultuur bijna vanzelfsprekend aan geweld wordt verbonden – zowel in de geschiedenisboeken als in de media van nu. Wat doet dit stigma met Zwarte jongens die op zoek zijn naar hun plek in de maatschappij? Daarvoor duikt Guerematchi in de drillrapcultuur en de dansstijlen breaking en krump.

Een ‘hissy fit’ is een opwelling van ongecontroleerde woede, zoals een kind die kan hebben. Samen met dansers Mark ‘Brui5er’ Sheats en Michael Wanga neemt danser en choreograaf Christian Guerematchi die emotionele uitbarsting als uitgangspunt voor een voorstelling over ‘Zwarte woede’, het resultaat van eeuwenlange structurele onderdrukking. 

Christian Guerematchi: “Ik herinner me nog dat in 1992 beelden van de Rodney King-rellen in Los Angeles op tv werden uitgezonden. Als kleine jongen was ik verbijsterd door wat ik zag. Tegelijkertijd voelde ik me ook verbonden door deze emotionele uitbarsting. Zelfs nu galmt deze echo tussen lichamen nog na.”

Gedreven door de rauwe energie van rapmuziek ervaren drie Zwarte lichamen hun eigen ‘hissy fit’. Ze verschuilen zich achter maskers en raken in een roes die hun een beangstigende kracht geeft. Ze zitten gevangen in hun lichaam en zoeken een weg naar buiten. Emoties komen tot ontlading en opgelegde vooroordelen lijken bevestigd te worden.

Hissy Fit verbindt de dansstijlen breaking en krump met drillrap en virtual reality. Met live gestuurde videoprojecties en een opzwepend geluidsdecor brengen de performers hun binnenwereld dicht bij het publiek. Aan de voorstelling is een onderzoek voorafgegaan waarin Guerematchi de theorie van het afropessimisme* onderzocht en in gesprek ging met drillrappers. Een videoverslag van die interviews is een integraal onderdeel van de voorstelling. 

Hissy Fit sluit aan op de zoektocht naar nieuwe verhoudingen van de Zwarte mens in de westerse maatschappij. Guerematchi wil het concept ‘Black Identity’ via de taal van het lichaam verder exploreren. In zijn interdisciplinaire aanpak verdiept in hij zich in verschillende dansstijlen, die hij analyseert, deconstrueert en betekenis geeft.

‘Op basis van verschillende dansstijlen en met de esthetiek van drillrap onderzoeken Guerematchi, Mark ‘Brui5er’ Sheats en Michael Wanga zowel de bevrijdende als de zelfdestructieve kant van woede. Daarbij stippen ze zowel de verlammende machteloosheid aan die racisme met zich meebrengt, als het feit dat de overgave aan woede uiteindelijk toch vaak tot geweld binnen de gemeenschap leidt.’ - Theaterkrant

* Frank B. Wilderson, hoogleraar Afro-Amerikaanse studies in Californië, is een van de gangmakers van ‘afro-pessimisme’, een radicaal antiracisme dat een intens sombere diagnose stelt van de Amerikaanse samenleving die geheel en al gebouwd zou zijn op de uitbuitende oppositie van Zwart en Wit. (…) Zwart-zijn, schrijft hij, is synoniem met Slaaf-zijn. Uit: NRC, 11-09-2020

 

OVER CHRISTIAN GUEREMATCHI
Christian Guerematchi is een Sloveense maker en performer met ballet- en contemporary achtergrond. Hij danste bij het Nationale Ballet in Maribor onder leiding van Edward Clung, waarna hij zich in Nederland vestigde bij ICK Amsterdam. In 2012 werd hij genomineerd voor de Zwaan Beste Dansprestatie voor zijn rol in ROCCO van Emio Greco en Pieter C. Scholten. Zijn makerschap begon met ‘White Noise’ (2019) i.s.m. Otion en in 2020 maakte Christian zijn solo-voorstelling N.A.M. – Non Aligned Movement; een afro-futuristische reis naar de Balkan. 

In Hissy-Fit wil hij wederom het concept Black Identity in dans verruimen. Christian zoekt naar nieuwe betekenissen en verhoudingen van de Zwarte mens in de Westerse maatschappij. Dans is daarvoor het uitgesproken middel om via de taal van het lichaam verbindingen te zoeken met onszelf en de ander. Daarom kiest hij voor een interdisciplinaire benadering waarbij hij verdiept in verschillende bewegingstalen, die hij op zijn eigen manier analyseert, deconstrueert en betekenis geeft.hissy fithisy fit
hsf
Fotograaf: Daniel Nicoletti

 

Concept & Regie: Christian Guerematchi
Choreografie & Uitvoering: Christian Guerematchi, Mark ‘Brui5er’ Sheats & Michael Wanga
Visuals & Scenografie: STUDIO 10.04
Muzikale compositie: Michael Wanga
Kostuums: Jonathan Ho
Fotografie: Daniël Nicoletti
Dramaturgie: Nicole Geertruida
Illustratie: Richard Kofi
Productie: ICK Dans Amsterdam

LET  OP: Deze voorstelling is in het Bijlmer Parktheater, de tickets zijn te koop op de site van Julidans.

Agenda

Filter op maand
Alle maanden Januari Februari Maart April Mei Juni Juli Augustus September Oktober November December

do 14 jul 2022 20:00

  • Julidans | Hissy Fit

    Christian Guerematchi

Dit vind je misschien ook interessant