text

IDFA 2019

INTERNATIONAL DOCUMENTARY FILMFESTIVAL AMSTERDAM

IDFA 2019


Het grootste documentaire festival ter wereld komt voor het zevende achtereenvolgende jaar naar het Bijlmer Parktheater. Het programma bestaat uit een selectie uitzonderlijke films uit het veelzijdige programma van het International Documentary Film Festival Amsterdam, geselecteerd door het Bijlmer Parktheater.

 

Programma

19.30u – Khartoum Offside | 76 minuten: Een bijzonder portret van voetballende vrouwen in Khartoem, die worden gevolgd bij hun strijd voor een
plek op het veld en in de conservatieve samenleving. Ze doen dat met humor, doorzettingsvermogen en
onstuitbaar optimisme.

20.50u – Nagesprek met regisseuse Marwa Zein en panelgesprek met o.a. Ola Hassanain. Host: Simone Zeefuik.

21.30u – Beats of the Antonov | 68 minuten: De muziektraditie in zuidelijk Soedan krijgt door het bommenoffensief van de regering-Bashir nieuwe betekenis: het houdt de bevolking letterlijk en figuurlijk in leven. Een muzikale verkenning die nieuw licht werpt op het Soedanese conflict.

23.10u – Einde van de avond.

 

Khartoum Offside

Een bijzonder portret van voetballende vrouwen in Khartoem, die ervan dromen met een nationaal team voor Soedan uit te komen op het WK. De obstakels die ze op de weg daarnaartoe moeten overwinnen, op sociaal, politiek en financieel gebied, lijken haast onoverkoombaar. Toch blijven ze optimistisch, blijmoedig en keihard trainen op de van gras verstoken velden in Khartoem.
Sara is een van de voortrekkers en de coach van het team. Ze kampt niet alleen met gebrek aan geld, steun en faciliteiten, maar ook met bureaucratische problemen: omdat ze uit Zuid Soedan komt, wordt het haar moeilijk gemaakt in Khartoem te blijven. De filmmakers volgen haar en andere teamleden in hun dagelijkse leven, waarbij ze verrassend dichtbij komen. De vrouwen steken hun meningen niet onder stoelen of banken en vertellen (soms lachend) over het geweld en de tegenwerking waarmee ze te maken krijgen.
De beelden van de voetbalsters op het veld, lobbyend voor geld, aan het werk en onderweg, worden afgewisseld met poëtische close-ups van hun lichamen in actie, als een viering van kracht en vrouwelijkheid.

 

Khartoum

Beats of the Antonov

Soedan verkeert al sinds zijn onafhankelijkheid in een haast constante staat van burgeroorlog. Inwoners van de de zuidelijke grensregio’s kennen en vrezen het geluid van de Antonov-vliegtuigen, waarmee de regering van Omar al-Bashir willekeurig dorpen bombardeert. Muziek maakt traditioneel onlosmakelijk deel uit van het dagelijks leven, maar krijgt in deze context een nieuwe, vitale betekenis.

De rababa (een snaarinstrument) en percussie-instrumenten die van allerlei hergebruikte materialen worden vervaardigd, vormen het middelpunt van spontane muzikale sessies waarin hele dorpen meedansen en -zingen. Musicoloog Sarah Mohamed, die hier het ‘echte’ Soedan zegt te vinden, legt uit: “In deze muziek is iedereen vrij om liedteksten te maken, te zingen, de trom te bespelen. Je pakt gewoon een emmer. Geen probleem.”

Het houdt de bevolking letterlijk en figuurlijk in leven: door samen muziek te maken blijven de jongeren ’s nachts wakker, zodat ze in het dorp alarm kunnen slaan als er een vliegtuig aan komt. Met deze ode aan Soedans muzikale traditie biedt Beats of the Antonov een nieuw perspectief op de nationale identiteit en het Soedanese conflict.

 

Beats of the Antonov

 

 

 

idfa

 

 

Agenda

Filter op maand
Alle maanden Januari Februari Maart April Mei Juni Juli Augustus September Oktober November December
Deze voorstelling is al geweest, bekijk het actuele aanbod in onze agenda.

Dit vind je misschien ook interessant