text

Interview met Bijlmer Bookstore

Bijlmer Bookstore: pop-up in de foyer van het Bijlmer Parktheater:


VR 03 sept | 14:00 - 20:00 uu
ZA 04 sept | 12:00 - 20:00 uur


De Bijlmer Bookstore strijkt in het eerste weekend van september neer in de foyer van het Bijlmer Parktheater.

Het assortiment van de Africentrische boekenwinkel – gerund door zussen Nathifa en Zuwena Elshot - bestaat uit boeken geschreven door en met hoofdrollen voor personen van het Afrikaanse continent en de verschillende diaspora's. Naast literatuur verkoopt de Bijlmer Bookstore ook boeken, puzzels en spelletjes. We interviewden de oprichters Nathifa en Zuwena Elshot.

 

Kunnen jullie iets meer vertellen over jullie eerste verkoopmoment bij Bijlmer Parktheater?

“We klaagden al langer over het feit dat er geen boekwinkel was in de Bijlmer. Na veel gesprekken met elkaar en Simone Zeefuik hebben we in 2019 uiteindelijk besloten om zelf een begin te maken. Later dat jaar was er een evenement met de Nigeriaans schrijfster Lola Shoneyin. En door de push van Miss Shoneyin zijn we ermee doorgegaan. Ze was zo positief en aardig, ondanks dat we niet genoeg exemplaren van haar boeken bij ons hadden. Dit was direct ook ons eerste leermoment.”

Van welk boek willen jullie graag een theaterstuk van gemaakt zien worden?

“De kinderboeken ‘Ko de kikker’ en ‘Your name is a song of Mama’s Khimar’. Kinderen moeten vaker naar het theater. De onderwerpen mogen best serieus zijn en over zaken gaan die ze zelf misschien niet echt meemaken. We onderschatten kinderen vaak in hun vaardigheden om met bepaalde onderwerpen om te gaan. Theater is een goed middel daarvoor.”

Kunnen jullie een nationale en een internationale uitgever noemen waarmee jullie graag samen willen werken?

Independent publishers. Er zijn veel mensen die hun boeken in eigen beheer uitgeven omdat ze de kansen bij reguliere uitgevers niet krijgen om verschillende redenen. Dat is nationaal maar ook zeker internationaal het geval. Boeken van uitgevers kunnen we iets makkelijker vinden, als het een self published book is moeten we zelf op zoek of mensen die ons tips geven. En dat zijn vaak echt pareltjes. Maar als we namen moeten noemen dan de Britse Cassava Republic en Busy Bee publications uit de Verenigde Staten.

Zaterdag 4 september ontvangen we tijdens de eerste editie van de #BPTGembertheeSessies Christian Yav en Reinel Bakole, twee artiesten van Congolese afkomst. Van welke Congolese schrijver zouden jullie graag de volgende bookrelease willen hosten?

“Grace Ndjako!!!! Ze schrijft de vertaling van het boek 'Aimé Césaire's 'Discours sur le colonialisme'. Zeer belangrijk werk. Heel veel vertalingen zijn geschreven door mensen die de essentie vaak niet snappen en weglaten. Dus het feit dat zij dit gaat doen is Big! Ze is niet Congolees, maar we willen het alvast in de universe gooien: Munganyende Hélène Christelle- vreemd fruit!”

Als laatste vraag, aan welke in Nederland of België wonende en actieve schrijver willen jullie een shoutout geven?

“We geven graag een shoutout aan Grace Ndjako, Darryl veldman, Max Sordam en Neske Beks. Oh en is Simone Zeefuik al begonnen met haar boek??”

 

Bijlmer Bookstore

(v.l.n.r. Zuwena en Nathifa Elshot) De Bijlmer Bookstore mocht in juli trots twee prijzen naar huis nemen van Boost je Buurt. Niet alleen de juryprijs maar ook de publieksprijs mochten ze in ontvangst nemen.