text

Rohiet Tjon Poen Gie

Rohiet Tjon Poen Gie, geboren in Suriname, noemt zichzelf een ‘selfmade’ experimentele urban dancer en is international bekend om zijn eigen stijl. De basis is breaking en popping maar Rohiet laat zich vooral ook door andere invloeden inspireren.

Volg Rohiet Tjon Poen Gie op Facebook en Instagram @rohietsetsanino9

Fotograaf: Coco Olakunle


We Shall Return (2020)

In We Shall Return gaat Rohiet samen met zijn dansers Alison Duarte en Tom Pham op zoek naar de gedeelde geschiedenis die ze met zich meedragen. Wat zijn de overeenkomsten, wat zijn de verschillen en waar komen de verschillende werelden samen? De drie mannelijke dansers met roots in Suriname/India, Angola en Vietnam vertellen afzonderlijk hun persoonlijke verhaal, maar vormen ook een geheel door de connectie die ze met elkaar voelen door hun verleden.

Tijdens deze voorstelling maken de dansers een reis terug naar de oorsprong van hun verhaal. Hoe verschillend iedereens achtergrond en cultuur ook is, kolonisatie is hetgeen dat ze allemaal met elkaar gemeen hebben en waar ze niet omheen kunnen. In de geschiedenis van hun landen van herkomst zie je parallelle verhalen, terwijl de dansers zelf een persoonlijke, individuele zoektocht afleggen.

Rohiet vind het belangrijk dat ook deze kant van het verhaal verteld wordt. De strijd en de pijn van het verleden, maar ook het broederschap dat hieruit ontstaan is, is iets waar nog niet genoeg over verteld is. Het stond van tevoren niet vast dat zijn voorstelling over dit onderwerp zou moeten gaan. Het maakproces begon met gesprekken met zijn dansers om op zoek te gaan naar ieders identiteit. Welke verhalen dragen we met ons mee? Waarin lijken we op elkaar en hoe gaat iedereen om met thema’s als kolonialisme, onderdrukking en het slavernijverleden? Al snel merkte Rohiet dat ze, ondanks hun verschillende achtergronden, toch ook veel gelijkenissen hadden. Deze verbintenis heeft Rohiet inspiratie gebruikt voor zijn voorstelling We Shall Return.

De dansers vinden ook een gedeelde geschiedenis in hun opleiding: het zijn namelijk oud-studiegenoten van de Fontys Hogeschool voor de Kunsten in Tilburg. In We Shall Return laten ze een breed scala aan dansstijlen zien. De basis ligt bij Hiphop en Contemporary, maar iedere danser brengt zijn eigen stijl en kwaliteiten met zich mee.

Dansers: Alison Duarte, Tom Pham en Rohiet Tjon Poen Gie
Met dank aan: Hannah Mahler

 

Rohiet Tjon Poen Gie

 

Onze Makers

Agenda

Filter op maand
Alle maanden Januari Februari Maart April Mei Juni Juli Augustus September Oktober November December
Deze voorstelling is al geweest, bekijk het actuele aanbod in onze agenda.