text

Mi Sa Memre Yu

Muzikale theatervoorstelling van Silbersee / Bodil de la Parra

Mi Sa Memre Yu


Hij kende de wateren uit de boeken. De provincies uit het hoofd. Daar, daar moest hij zijn. Met een marinepet op kreeg hij de kans om overzee te gaan. Op avontuur. In zijn huid, haar en stem droeg hij een verleden met zich mee. Wat gaf dat? In het Hollandse landschap bleek het gras minder groen dan de weelde in Paramaribo. De vruchten minder sappig. Zelfs de taal klonk er anders. Waren dit zijn jongensdromen?

In stilte keerde hij terug uit Nederlands Nieuw-Guinea. Zijn marinepet zat scheef. Wat had hij gezien? De heimwee was voelbaar aan zijn harde handen, te horen aan zijn koude stem, hij veranderde in de vader waarvoor gevreesd moest worden. Die zichzelf verloor in een witte maatschappij. Die geen vader was, ons geen kind liet zijn. Papa, ik schrijf u.

Bodil de la Parra leest de brief voor die Emma Lesuis schreef aan haar opa om een zwijgen te doorbreken. Een zwijgen dat al het hele leven van haar moeder klinkt. Ons koloniale verleden liet zijn sporen na. Dit is slechts een fractie van dat spoor. In de brief gaat Emma op zoek naar haar opa. Wie was hij en wat maakte hem tot wie hij was?

 

Componist en performer David Dramm, die in internationale pers een 'Amerikaanse iconoclast' wordt genoemd, creëerde in samenwerking een compositie en schreef diverse liedteksten die de pijn, het verdriet, de heimwee en de onderdrukking die in vele families voorkomen, voelbaar maakt.

Mi sa memre yu maakt onderdeel uit van de Stille Nacht am Silbersee-serie waarin meditatie, bezinning en reflectie centraal staan. Aan eerdere edities werkten Arthur Japin (2017), Anna Enquist(2018) Glenn Helberg (2019) en Ariane Schluter (2021) mee. Silbersee speelde deze voorstelling eind 2022 en had als titel 'Stille Nacht am Silbersee 2022' met de ondertitel Mi sa memre yu. Tijdens deze speciale reprise, speciaal voor Keti Koti, heet de voorstelling enkel Mi sa memre yu.

 

Mi Sa Memre Yu Bijlmer Parktheater

Campagnebeeld Bowie Verschuuren

 

Emma Lesuis (tekst), Bodil de La Parra (performers) en David Dramm (componist)

v.l.n.r. Emma Lesuis (tekst), David Dramm (componist) en Bodil de La Parra (performer).

 

Opa, marine-man, Emma Lesuis Bijlmer Parktheater

Opa, marine-man, Emma Lesuis

 

Scènefoto's

Mi sa memre yu Bijlmer Parktheater

 

Mi sa memre yu Bijlmer Parktheater

Fotografie Anne van Zantwijk

 

Theater voor Keti Koti

Dit programma maakt onderdeel uit van de landelijke manifestatie Theater voor Keti Koti. Samen met andere theaters en cultuurplekken in heel Nederland presenteren wij op 30 juni en 1 juli verhalen over het koloniale en slavernijverleden. Verhalen van onrecht en leed, en van trots en verzet. Meer informatie en een compleet overzicht van alle activiteiten vind je op www.theatervoorketikoti.nl.

 

Credits

concept Silbersee
tekst Emma Lesuis
vertaling Surinaams
Kevin Headley
redactie Bodil de la Parra
liedteksten David Dramm
compositie David Dramm i.s.m. Jonatan Alvarado, Dirge Seçil Kuran en Georgi Sztojanov
performers David Dramm, Bodil de la Parra, Dirge Seçil Kuran en Georgi Sztojanov
muzikale dramaturgie Romain Bischoff
creatief producent Dominique Slegers
lichtontwerp Jeroen Smith
licht Niels Kingma
geluid en geluidsontwerp Wouter Snoei
tourmanager Nicky Groot
fotografie Bowie Verschuuren

 

Agenda

Filter op maand
Alle maanden Januari Februari Maart April Mei Juni Juli Augustus September Oktober November December

di 27 jun 2023 20:00

  • Mi Sa Memre Yu

    Theater voor Keti Koti - Herdenkingsjaar 150 jaar Slavernijverleden

Dit vind je misschien ook interessant