text

Mijn Krachtbron, Kasaba anga Lutu

Kula Skoro

Mijn Krachtbron, Kasaba anga Lutu


Marrons zijn afstammelingen van tot slaaf gemaakte die zijn gevlucht, zich verenigden in leefgemeenschappen en guerilla-oorlogen voerden tegen de kolonisator.

Verhalen van verzet en levenswijsheden werden oraal doorgegeven via Mato spel avonden met zang, dans, percussie en de Tori-man. Kula Skoro combineert op de avond van Keti Koti deze Mato verteltraditie met die van Tori-man Onias Landveld. Hij is nazaat van de Brooskampers, een marrongroep die tot aan 1863 zijn vrijheid heeft moeten bevechten en tenslotte het expeditieleger van de kolonisator op haar knieën dwong.

Mijn Krachtbron

Jaarlijks wordt er een plengoffer gedaan in Surinaamse wateren voor de kabra/yooka (zielen) van alle tot slaaf gemaakte die zich bevinden op de bodem van de Atlantische Oceaan. En in het bijzonder voor de Afrikanen die zich aan boord bevonden van het tot zinken gebrachte slavenschip De Leusden. Maar wat ging er vooraf aan deze tragedie? Ekundayo, een jonge vrouw uit een klein dorp in Guinee en de tori-man nemen ons mee terug in de tijd. Musifata Onias Landveld brengt ons naar het heden: een Marron in diaspora verbonden met zijn voorvaderen dankzij zijn naam. Voor welke uitdagingen staat deze Marron uit Venlo in Nederland? En al die andere jongeren van kleur? Welke krachtbron hebben zij om uit te putten?


De mozaïekvertelling wordt flink luister bijgezet met het drum-ensemble, zang en dans van Kula Skoro.

 

Agenda

Filter op maand
Alle maanden Januari Februari Maart April Mei Juni Juli Augustus September Oktober November December

do 1 jul 2021 20:00

  • Mijn Krachtbron, Kasaba anga Lutu

    Theaterzaal

Dit vind je misschien ook interessant