text

Movements of Soul - Christian Yav

Christian Yav & Reinel Bakole

Movements of Soul - Christian Yav


Na een prachtige, veelbesproken première tijdens de #BPTGembertheeSessies hebben we donderdag 4 november opnieuw de eer om onze theaterdeuren te openen voor Movements of Soul. Deze dansvoorstelling is de langverwachte samenwerking tussen danser en choreograaf Christian Yav en multidisciplinair Afro-Soul vocalist Reinel Bakole. In het stuk treffen Yav en Bakole, beide van Congolese afkomst, elkaar in hun liefde voor, kennis van en toewijding aan dans, mode en muziek.

Over Christian Yav

Christian creëerde, samen met John Wooter en de studenten van de Universiteit van Amsterdam, ook Piece of Cake. Daarnaast was hij gastdocent aan de academie. In 2019 ontving het werk THEY/THEM de LEO SPREKSEL AWARD en de BNG BANKDANCEPRICE. Yav had functies op verschillende platforms zoals: HERCULES UNIVERAL, FGUK MAGAZINE en METAL MAGAZINE en ELLE. Waaronder publicaties als artiest voor MIXTE PARIS, HIGHSNOBIETY, I-D, DAZED, BERLIN ART LINK, GLAMCULT en NUMERO NETHERLANDS. Christian werkte als bewegingsregisseur voor Calvin Klein, Tommy Hilfiger en Daily Paper.

In 2020 stond Yav in de 'NRC TOP 101 LIJST' als aanstormend talent in de categorie Dans. Voor het 75-jarige jubileum van Balmain trad Yav op met Yseult. Christian nam, als choreograaf en danser, deel aan Beyonce's BLACK IS KING. Begin oktober 2020 zijn THEY/THEM genomineerd voor een VSCD-Dansprijs: Meest indrukwekkende dansvoorstelling.

Tijdens Movements of Soul verzorgt Bakole een prachtig gastoptreden.


Bio Christian Yav

Christian Yav komt oorspronkelijk uit Congo en woont in Amsterdam. Sinds 2007, toen zijn liefde voor dans zich begon te ontwikkelen, heeft hij een indrukwekkende carrière opgebouwd. In 2012 was hij een deelnemer van So You Think You Can Dance, waar hij de Top-14 bereikte. Direct na de show verliet hij België om een versneld programma te starten aan de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten (AHK), waar hij in 2014 afstudeerde. Door de jaren heen werkte Yav samen met choreografen als Krisztina de Chatel, Dunja Jocic, Ryan Djojokarso, Loïc Perela en Conny Janssen. Medio 2018 begon Christian zijn carrière als choreograaf. Zijn eerste werk maakte hij samen met Sedrig Verwoert. Het stuk THEY/THEM, uitgevoerd door Verwoert en Yav, is een fysieke vertaling van emoties die worden opgeroepen door racisme, queerfobia en toxic masculinity/giftige mannelijkheid. Dit vertrekpunt gaf ze de tools om hun eigen fysieke taal op te bouwen die buiten het gemeenschappelijke kader treedt en wisselt tussen vrouwelijke en mannelijke gebaren. Later in 2018 creëerden ze N****Swan. Een ode, geïnspireerd op ‘Philopoemen’ van Rubens, die in première ging in Museum Boijmans van Beuningen Rotterdam.

Bio Reinel Bakole

Reinel Bakole is een Belgisch-Congolese artiest wiens muziek een resound is van experimentele jazz en Afro-Soul melodieen. Haar carrière, die ze op jonge leeftijd begon als klassiek en moderne danser, vormt zich rond haar werk als songwriter, vocalist en danser.

 

Agenda

Filter op maand
Alle maanden Januari Februari Maart April Mei Juni Juli Augustus September Oktober November December
Deze voorstelling is al geweest, bekijk het actuele aanbod in onze agenda.

Dit vind je misschien ook interessant