Niet door water maar door vuur

Een avond over James Baldwin

Niet door water maar door vuur


‘Ik ben wat de tijd, de omstandigheden en de geschiedenis van me hebben gemaakt, zeker, maar ik ben ook veel meer dan dat. Net als wij allen.’ – James Baldwin

Dertig jaar na de dood van James Baldwin zijn zijn teksten over Black emancipation, seksualiteit en religie nog razend actueel. De Amerikaanse schrijver en intellectueel was een belangrijke stem van de civil rights movement die zijn tijd ver vooruit bleek.

Sinds kort staat Baldwin weer volop in de aandacht, mede dankzij de voor een Oscar genomineerde documentaire over zijn leven I Am Not Your Negro. Om niet alleen in zijn leven, maar ook in zijn schrijven te duiken, organiseren SLAA, Uitgeverij de Geus, het Bijlmer Parktheater en Black Achievement Month het programma Niet door water, maar door vuur: een avond over James Baldwin.

Deze maand verschijnen twee van de belangrijkste boeken van Baldwin in Nederlandse vertaling: de roman Als Beale Street kon praten en de memoires Niet door water, maar door vuur. Op 30 oktober wordt hoogleraar Gloria Wekker, die een prachtig persoonlijk voorwoord schreef voor de memoires, geïnterviewd door cultuurhistoricus Nancy Jouwe over de urgentie van Baldwins werk anno 2018. Simone Zeefuik leest een column voor en er is muziek van de jonge jazzvocalist Bahghi Yemani. We nodigen iedereen uit om mee te komen praten en denken.

‘Baldwin begreep dat je, als je iets belangrijks wilt zeggen over de wereld, moet proberen dat op een prachtige manier te doen. De manier waarop je iets zegt, geeft je werk meer betekenis. Nee, meer dan dat. De manier waarop je iets zegt, verleent je werk meer waarheid.’ – Ta-Nehisi Coates

Programma van: Uitgeverij de Geus, SLAA, het Bijlmer Parktheater.

Bio’s:

Gloria Wekker is sociaal en cultureel antropoloog. Haar specialisaties liggen op het gebied van Gender Studies, Sexuality Studies, African American Studies en Caribbean Studies. Wekker publiceerde op een groot aantal terreinen o.a. over de seksuele subjectiviteit van vrouwen in de zwarte Diaspora en over de geschiedenis van de zwarte, migranten- en vluchtelingen- vrouwenbeweging in Nederland. Daarnaast schrijft Wekker korte verhalen en poëzie.

Nancy Jouwe is docent Visual Culture aan de Willem de Kooning Academy in Rotterdam en een van de initiatiefnemers van Framer Framed. Ze is werkzaam aan het project Mapping Slavery NL dat de sporen van de Nederlandse rol in de slavernijgeschiedenis in kaart brengt. Nancy Jouwe is vooral geïnteresseerd in vrouwenstudies, gender en etniciteit, Papua erfgoed en identiteit, en transculturele kunstprojecten.

Simone Zeefuik is schrijver en initiator van diverse projecten. Haar werk richt zich op beeldgebruik, representatie, anti-Blackness, digitale archieven en leden van zwarte gemeenschappen in Nederland die in de illegaliteit zijn geforceerd. In oktober 2016 lanceerde zij #RewriteTheInstitute. Dit digitale archief bekritiseert de taal die wordt gebezigd door Nederlandse instanties bij het aanduiden van zwarte mensen en hun levens, gemeenschappen, geschiedenis en hedendaagse werkelijkheden.

Muziek door zangeres Bahghi Yemani.

 

 

 

Agenda

Filter op maand
Alle maanden Januari Februari Maart April Mei Juni Juli Augustus September Oktober November December
Er zijn geen voorstellingen gevonden.