text

Nieuwe Makers Weekend

Granma van Wensley Piqué en Wortels en Cassave van Onias Landveld

Nieuwe Makers Weekend


Vrijdag 15 en zaterdag 16 november is het podium voor de nieuwe makers. Een weekend lang vernieuwend, beeldend en grensverleggend theater van onze Nieuwe Makers met gastmakers. De Nieuwe Makers van dit jaar zijn Wensley Piqué en Jomecia Oosterwolde.

Vrijdag 15 november 20.00 uur : Wensley Piqué en Onias Landveld met nagesprek o.l.v. Dionne Verwey - tickets
Zaterdag 16 november 20.00 uur: Jomecia met nagesprek o.l.v. Dionne Verwey - tickets

Nieuwe Maker Wensley Piqué

In 2003 begon Wensley Piqué als speler bij theatergroep DOX waar hij 11 jaar tot de vaste spelerskern hoorde. In 2017 studeerde hij af als theatermaker en docent Drama aan de Toneelacademie Maastricht. Wensley speelde voorstellingen in Nederland, België, Duitsland, Polen, China, en Suriname en was te zien op festivals als Oerol, de Parade en Theaterfestival Boulevard. Wensley Piqué studeerde in 2017 af als theatermaker en docent Drama aan de Toneelacademie Maastricht. Hij was te zien op festivals als Oerol en de Parade. Zijn stijl is fysiek, rauw, humoristisch en energiek.

Granma

In een enerverend poppenspel vertelt Wensley het verhaal van een oude vrouw (granma) die vereenzaamt in haar slaapkamer. Voor ze gaat wil ze nog één keer haar enige zoon zien.

Na afloop van de voorstelling vindt een nagesprek plaats onder leiding theatermaker en acteur Dionne Verwey.

Wensley Pique

Scènefoto: Fotograaf Les Adu

Gastmaker Onias Landveld

Onias Landveld is een in Suriname geboren verhalenverteller. Als kind van ouders uit twee verschillende marron culturen beschouwt hij zichzelf donker aan beide kanten oftewel zwart in het kwadraat. Zijn roots liggen in de jungle van Suriname, maar hij heeft wortel geschoten in Nederland. Hierdoor zweeft hij tussen twee werelden, vier culturen en zes talen. En vanuit dat oogpunt staat hij op het podium.

Wortels en cassave (verkorte versie)

Opgegroeid met traditionele cassave gerechten zoals Blomgomma en Bojo, is zijn verleden gekruld om zijn smaakpapillen. Onias spreekt daarom soms verlekkerd met een tongval hier ver vandaan. Maar hij is ook een Nederlandse stadsdichter voor Tilburg, liefhebber van kersenflappen en connaisseur van worteltaart. Niet schuw meer van de kou en al met al een meertalige woordkunstenaar met een zeer lichte voorkeur voor het Nederlands.
Onias Landveld gebruikt zijn werk om een portret te schilderen van een persoon, die zijn plek zoekt in een wereld die hem niet helemaal accepteert. Wortels en cassave is een verhaalvertelling dat start met een jongen op een kwetsbare leeftijd. Met herinneringen aan de Surinaamse burgeroorlog, vluchtangst en het onbekende van een ander ver land. Het stuk glijd over onderwerpen als assimilatie en identiteit. Ben je eigenlijk degene wie je bent, omdat je het gelooft? Of omdat anderen je zo hebben gemaakt?  Maar ook zwart in Nederland zijn. Wat kunnen daarvan de gevolgen zijn?

Wortels en Cassave  mogelijk gemaakt door de Amsterdam Foundation for the Arts (AFK) en partners Poetry Circle Nowhere en Bijlmer Parktheater. Aanbevolen door Nowhere.

 

Over het Nieuwe Makers Traject

Het Bijlmer Parktheater is in 2017 gestart met het Nieuwe Makers Traject. Een traject waarin opkomende theatermakers onder begeleiding van een professioneel team werken aan verassende voorstellingen. Het Bijlmer Parktheater organiseert twee keer per jaar het Nieuwe Makers weekend waarin onze Nieuwe Makers en gastmakers hun werk laten zien.

 

Agenda

Filter op maand
Alle maanden Januari Februari Maart April Mei Juni Juli Augustus September Oktober November December
Deze voorstelling is al geweest, bekijk het actuele aanbod in onze agenda.

Dit vind je misschien ook interessant