text

Nieuwe Stukken


Het culturele veld heeft behoefte aan nieuwe theaterstukken die vanuit verschillende culturele perspectieven zijn geschreven. Met #NieuweStukken geven het Fonds Podiumkunsten en het Nederlands Letterenfonds ruimte aan beginnende toneelschrijvers, waarvan we de verhalen nog te weinig horen op de Nederlandse podia. Zij worden begeleid bij het maken en presenteren van nieuwe verhalen. De vijf partners zijn ROSE Stories, Bijlmer Parktheater, Theater Zuidplein, El Hizjra en Poetry Circle/Nowhere.

Nieuwe lichting schrijvers Rosita Dameri en Aries Sporkslede

Na een succesvolle eerste editie, zijn nu de talenten voor de tweede editie begonnen. Rosita Dameri en Aries Sporkslede zijn de schrijvers namens Bijlmer Parktheater. Binnen #NieuweStukken maken de beginnende schrijvers nieuwe teksten en ontwikkelen ze hun schrijverschap. Ze worden begeleid door een ervaren coach en volgen workshops van de Tekstsmederij. De resultaten worden beoordeeld door een jury en gepresenteerd aan het veld. 

Rosita Dameri

Rosita Dameri

Rosita Dameri is actrice en model. Wij kennen haar van verschillende tv-commercials, modeshows van onder andere Mart Visser en van haar rol als Cleo in de onlangs verschenen Pathéfilm Suriname. Rosita heeft naar eigen zeggen geen schrijfervaring, maar is door haar werk altijd met tekst en scripts in de weer. De weg naar #NieuweStukken is een kansrijk en vooral leerzaam pad geweest. Op de set wisselde ze veel anekdotes uit met haar ‘filmmoeder’ Jetty Mathurin en zij was het die Rosita adviseerde om iets met die verhalen te gaan doen. Dat gevoel kreeg pas echt vorm toen zij Ernestine Comvalius zag spreken na de voorstelling Woiski vs. Woiski. Rosita was gebiologeerd en het voelde als nu of nooit. Zij stapte op Ernestine af en werd door haar enthousiast en liefdevol ontvangen. Ernestine nodigde haar uit om verder te praten en vervolgens mee te dingen naar een van de plekken van het schrijftraject #NieuweStukken. Die kans greep Rosita met beide handen aan.

Momenteel wordt ze begeleid door Esther Duysker, toneelschrijver bij Orkater/Sir Duke en Orkater/Nieuwkomers en bekend van Woiski vs. Woiski en Hatta & De Kom. Een van de belangrijkste lessen die Rosita van haar heeft geleerd, is om groot te durven denken en niet te krampachtig te werken. Schrijven is een proces en je komt er gaande weg achter wat het voor jou betekent. In haar stuk met werktitel Spiegels Uit Adjoema, kaart Rosita de extrinsieke en intrinsieke communicatieverschillen aan tussen de Surinaamse en Nederlandse cultuur. Die twee werelden van verschil leveren een schat aan karakteristieke verhalen en schrijnende en hilarische voorbeelden op.

Aries Sporkslede

Aries Sporkslede

Aries Sporkslede draait al jaren mee in het comedycircuit als cabaretier en als dj van het duo Smash&Aries. Hij schreef samen met Stacey Esajas de voorstelling Love Works over de rode draad in liefde. Hij is zogezegd een selfmade schrijver en heeft nooit een schrijfcursussen of workshops gevolgd. Voor hem als comedian liggen de grappen voor het oprapen, het zit in zijn bloed en de teksten komen vooral uit hemzelf. Stacey triggerde hem om mee te doen met #NieuweStukken. Als hij verder wil dan de lach, zijn bepaalde tools onmisbaar. Er zijn onderwerpen uit zijn persoonlijke leven die hij graag wil openbreken om bespreekbaar te maken. Voor hemzelf, voor zijn zonen en voor alle andere mannen die vragen stellen bij de rol van hun vaders in hun opvoeding. Na een aantal motiverende gesprekken met onder andere Jetty Mathurin heeft hij zich aangemeld en een voorstel voor een stuk ingeleverd. Met succes!

Hij werkt nu onder begeleiding van Ayden Dijkstra aan het script Vaderschap over de overdracht van vaders op zonen en leert enorm veel. Ben je in comedy vooral op zoek naar de lach, in drama ben je op zoek naar het conflict en naar de emotie. Hij kreeg de opdracht om veel te luisteren naar gesprekken, hoe mensen praten en hoe zij taal gebruiken. Maar vooral ook om te letten op de subtekst, dat wat juist niet gezegd wordt. Waarom doen mensen bepaalde dingen wel en waarom niet. Dat zijn gouden lessen. Met al het materiaal dat je uit echte gesprekken haalt, kun je ongeremd aan de slag. Een belangrijke les? Je hoeft niet álle tips op te volgen. Het zijn richtlijnen. Net als dat feedback geen kritiek is, maar tips om te verbeteren en te groeien.

Een impressie van #NieuweStukken uit 2019