NiNsee Lezing: Doorverwerking Slavernijverleden

Met o.a. dr. Frank Dragtenstein, dr Jurenne Hooi en drs. Urmy Macnack

NiNsee Lezing: Doorverwerking Slavernijverleden


Al sinds de afschaffing van de trans-Atlantische slavernij is de doorwerking van het slavernijverleden een belangrijk onderwerp in de Afro-Caraïbische gemeenschappen. De centrale gedachte over het effect van het slavernij- en koloniaal verleden is dat het als kenmerkend wordt gezien voor het noodlot van de Afro-Caraïbische mens.

Zelfbeeld, verwachtingen van de omgeving en de interpretatie van allerlei problematiek worden sterk door die gedachte bepaald. Aan de tijd van de slavernij worden uiteenlopende zaken als gezinsproblematiek, zwak organisatievermogen en geringe onderlinge solidariteit toegeschreven.

Aandacht voor wetenschappelijk onderzoek

Dit kunnen wij de volkswetenschap over de doorwerking van het slavernij- en koloniaal verleden noemen en hoewel zulke kennis zeer serieus moet worden genomen, alleen al omdat ze in de beleving van velen een grote rol speelt, is het een groot manco dat er hier nog maar weinig wetenschappelijk onderzoek naar is gedaan. In deze lezing wordt deze belangrijke omissie van de officiële wetenschapsbeoefening ter sprake gebracht. Tevens is het een begin om serieus aandacht te vragen voor adequaat wetenschappelijk onderzoek.

Panelgesprek

Dr. Frank Dragtenstein (historicus) gaat in op dat wat wetenschappelijk bekend is over de doorwerking. Daarna is er, onder leiding van dr. Jurenne Hooi, een panelgesprek met drs. Urmy Macnack (antropoloog), dr. Glenn Helberg (psychiater) en Jorien Wuite MSc. Public management / management sciences (Gevolmachtigd minister St. Maarten) over de betekenis van de opvattingen binnen de Afro-Caraïbische gemeenschappen over de doorwerking van het slavernijverleden.

Ninsee

 

 

Agenda

Filter op maand
Alle maanden Januari Februari Maart April Mei Juni Juli Augustus September Oktober November December
Er zijn geen voorstellingen gevonden.