text

Oord

Ibrahim Mousa

Oord


Oord is een voorstelling over de invloed van de wereldgeschiedenis op het leven van de mensen en het afgesneden zijn van je geboortegrond als gevolg van oorlog. Een voorstelling die aan het denken zet.  

Oord is een “andere kant van het verhaal”. Oord vertelt één van de vele verhalen over de impact van deze resolutie op drie generaties Palestijnse Nederlanders. In Transit 1 komt Saber, een Nederlandse Palestijn, aan bij de brug die Jordanië van Palestina scheidt. Hij wil de wens van zijn vader vervullen om in Hebron begraven te worden, maar krijgt van autoriteiten geen toestemming om de grens te passeren. Een nieuwe wet bepaalt dat de verblijfsvergunning van een Palestijn die dood terugkeert naar de bezette gebieden, vervalt. Saber weigert zich daar bij neer te leggen.

Bij aanvang van Transit 2 bivakkeert Saber al weken bij de grens tussen Jordanië en de WestBank. Zijn Nederlandse vrouw Anouk vindt dat het lang genoeg heeft geduurd. Ze komt om hem over te halen mee terug te gaan naar Amsterdam. Naar hun kinderen. Saber wil niets liever dan, maar de belofte aan zijn vader houdt hem tegen. De beslissing die hij neemt zal hem voor altijd tekenen.

Het laatste deel van de Transit-trilogie Oord speelt 15 jaar later. Sara, de dochter van Saber en Anouk, wil een documentaire over haar Palestijns-Nederlandse familie, maken. Zij wil weten wat er is gebeurd. Uitzoeken hoe de gevolgen van een resolutie uit 1947 doorwerken in haar leven. Haar vader ziet op tegen de confrontatie met het verleden. Sara stelt vragen die niemand ooit gesteld heeft; was de laatste wens van haar opa wel de oorsprong van de waanzinnige tocht met de kist naar bezet gebied? Of was het de frustratie van haar vader over een vrede die geen vrede bracht?

Oord

Oord 2

 

Een toneeltrilogie van: Ibrahim Mousa
Met: Sytske van der Ster
Regie: Gerardjan Rijnders

 

Agenda

Filter op maand
Alle maanden Januari Februari Maart April Mei Juni Juli Augustus September Oktober November December

vr 20 mrt 2020 20:00

Dit vind je misschien ook interessant