text

PERSBERICHT: Bijlmer Parktheater Seizoen 2022-2023

Amsterdam, 25 augustus 2022 | Het nieuwe theaterseizoen is aangebroken! Gecentreerd rondom de verhalen, verbeelding en kunstvormen van verschillende identiteiten en culturele groepen, brengt Bijlmer Parktheater jou komend seizoen een programma dat onder je huid kruipt, je blik verruimt en jong en oud op het puntje van hun stoel brengt.


GRACE is een Tarantino-esque liefdesverhaal in een kapitalistische, westerse wereld waar het tijd is voor justice en payback. Regisseur Ada Ozdogan bespot de muur van leugens die het Westen heeft gebouwd om de waarheid van diens gewelddadige verleden niet te hoeven zien en breekt deze muur op gewelddadige wijze af.

In zowel Een van Ons als Angry Young Men worden we meegenomen in de binnenwereld van personages die trachten hun gedachtes en emoties te ordenen terwijl ze veroordeeld zijn tot een gevangenisstraf.. In Een van Ons speelt acteur Dennis Rudge de gedetineerde Luc S. In een theatermonoloog deelt hij zijn logboek over zijn gedachten, twijfels, angsten en herinneringen De voorstelling gaat 10 september in première gaan bij BPT en zal daarna touren door verschillende theaters en gevangenissen in Nederland. In Angry Young Men (29 oktober) maken regisseur Floris van Delft en Rapper Winne een combinatie van theater en rap waarin twee jongens (de één zit vast en de ander is dood) een aangrijpend gesprek hebben met hun moeders hebben.

Op 19 oktober brengen we met de filmvertoning van Boca Sarantonio (1985) en verschillende gasten een ode aan dit voorjaar overleden theatermaker en filmregisseur Pachecco Domacassé schrijfster en actrice Diana Lebacs. Beiden leverden een aanzienlijke bijdrage aan het culturele leven op Curaçao en zetten zich in voor anti-koloniale bewustwording van de eigen identiteit en geschiedenis. Ook het gebruik van het Papiaments stond centraal in hun werk.
Izaline Calister neemt het publiek 24 november mee in haar persoonlijke connectie met Curaçao in ‘Het  Eiland van mijn Vader’ via beelden, muziek en verhalen. Na hun tour in 2021 presenteren Thijs Borsten en Izaline Calister de voorstelling nog één keer, exclusief bij BPT.

Grappig en soms serieus en kwetsbaar; Comedians, cabaretiers en verhalenvertellers werken niet alleen op de lachspieren.Komende seizoen presenteert Jeffrey Spalburg 4 nieuwe edities van Fatu, staat Rayen Panday on stage met ‘Focus’ en komt spokenword artiest Derrick Otte langs met ‘De Tijd is Om’. Multidisciplinair artiest, acteur, dj en presentator Willie Wartaal deelt zijn show ‘Moederdag’, met daarin grappige, serieuze en kwetsbare verhalen. Dit voorjaar maakt Roue Verveer zijn opwachting met zijn nieuwe show ‘Gewoon Roué’ en zien we Murth Mossel met ‘Tunnelvisie’.

Het toonaangevende platform Read My World joint de BPT Gembertheesessies dit najaar voor een avond van diepgang. Read My world zoekt en toont verhalen die sluimeren onder het oppervlakte van de dagelijkse realiteit door schrijvers en vertellers uit iedere windstreek samen te brengen. Tijdens de  #BPTGembertheesessies duiken wij ook onder het oppervlak: deze avonden bieden een intieme en verdiepende blik op de referentiekaders, voorbeelden en inspiratiebronnen van acteurs, musici, regisseurs en andere artiesten. Een match die de bezoeker zal beroeren.

Ook dit jaar presenteert BPT een Nieuwe Maker; Sarah Huygens Jawla - met haar productie Suwokono presenteert zij een verkenning van de zwarte queer identiteit middels, beweging, theater, dans en muziek. De première vindt plaats op 19 september.

Speellijst (data van alle genoemde voorstellingen)


●    Een van Ons - 11 september 2022 - 20.00 uur (Première).
●    Suwokono - zaterdag 17 september 2022 - 20.00 uur (Première).
●    Grace - Vrijdag 23 september 2022 - 20.00 uur.
●    Fatu - 25 sep 2022, 13 nov 2022, 26 feb 2023, 30 apr 2023
●    Rayen Panday - Focus - woensdag 28 september 2022 - 20.00 uur.
●    Angry Young Man - zaterdag 29 oktober 2022 - 20.00 uur.
●    Het Eiland van Mijn Vader - donderdag 24 november 2022 - 20.00 uur.
●    Derrick Otte - De Tijd is Om - zondag 15 januari 2023 - 15.00 uur.
●    Willie Wartaal - Moederdag - zondag 19 februari 2023 - 15.00 uur.
●    Roué Verveer en Glodi Lugungu (Double Bill Cabaret) - Gewoon Roué - zaterdag 11 maart 2023 - 20.00 uur.
●    Murth Mossel - Tunnelvisie - zondag 16 april 2023 - 15.00 uur.

 

Over het Bijlmer Parktheater

In het Bijlmer Parktheater komen nieuwe verhalen tot ontwikkeling, kunnen nieuwe makers zich artistiek ontplooien en voelt publiek zich thuis. Wij zijn een levendig, intiem en gastvrij theater met een unieke programmering met plaats voor verschillende identiteiten, tradities, culturen en cultuuruitingen waar mensen in al hun culturele verscheidenheid betekenis vinden. Wij dagen bezoekers, deelnemers, kunstenaars en makers uit om de toekomst samen te verbeelden.


EINDE PERSBERICHT

 


Noot voor de redactie, niet voor publicatie:


Neem voor meer informatie, persreserveringen en interviews contact op met Sharona Lautoe: pr@bijlmerparktheater.nl | 020-3113958