text

PERSBERICHT: Hoge Ogen Winter Festival 2022 (14 en 16 december in Bijlmer Parktheater)

Amsterdam, 8 december 2022 | Een 2-daags festival in Bijlmer Parktheater met fresh, aangrijpend, actueel en creatief werk van de nieuwste makers.  Tijdens dit festival kunnen bezoekers maar liefst vier verschillende stukken bewonderen: Oroonoko, Ik zie ik zie mijn spiegelbeeld, Alstublieft Zawadi en Black Drought.


HOGE OGEN is een traject van Bijlmer Parktheater, waarin de nieuwe makers hun eigen voorstellingen ontwikkelen, samen met een team van professionals uit verschillende vakgebieden van de theatersector. Tijdens dit festival presenteren zij hun werk.

Woensdag 14 december 20:00 uur

Ticket € 13,50

Oroonoko (Uma/ Orkater de Nieuwkomers)

Oroonoko is een jonge Ghanese prins die kampt met een bloedend hart - zijn geliefde Imoinda is vermoord, denkt hij. Door een list wordt de prins gevangen en vastgeketend op een WIC schip, waar hij zijn desastreuze toekomst, als tot slaaf gemaakte, tegemoet treedt. Wat volgt is een onverwachte hereniging tussen geliefden, onverwachte vriendschappen in het Surinaamse oerwoud en een opstand tegen het menselijk lot.

Aphra Behn was de eerste vrouwelijke schrijfster die kon leven van haar pen. Haar novelle Oroonoko, the Royal Slave doet als tragedie niet onder voor Romeo en Julia en Othello.

Vrijdag 16 december - 20:00 uur

Ticket € 13,50 (Triple Bill)

Ik zie, Ik zie mijn spiegelbeeld (Cheyenne "Toney" Herdigein & Guillano Herdigein)

Guillano en Cheyenne brengen muziek samen met theater in hun voorstelling ‘Ik zie, ik zie mijn spiegelbeeld’. De beproevingen en ervaringen in het leven van een broer en zus; wat voor invloed heeft dit op elkaar en hen als individu? Bekijk hier meer over Cheyenne, Guillano en hun werk!

Alstublieft Zawadi (Daniëlle Zawadi)

Alstublieft, Zawadi is een veelzijdige, gelaagde, pijnlijke, tragi-komische one woman theatervoorstelling. In deze voorstelling onderzoekt spoken word artieste Daniëlle Zawadi haar wankelmoedige verhouding tot het sluiten van vriendschap - wat soms aanvoelt als een sollicitatie. Wat als natuurlijk contact niet ontstaat of een gevoelsmatige click uitblijft? En wat als je uitnodigingen voor vriendschappen blijft versturen maar geen uitnodigingen ontvangt? Dan bestaan er gelukkig nog rotsvaste natuurkundige theorieën van onzichtbare codes om te verklaren wat er aan de hand is. Daniëlle Zawadi deelt in deze muzikale spoken word voorstelling verhalen die in feite gaan over haar Oost-Congolese roots. Over wat het betekent om iemand te zijn van de tweede generatie - daar geboren en in Nederland opgegroeid.

Black Drought (LASHAAAWN)

In deze work-in-progress speelt Lashaaawn het personage A'ua. Ze bevindt zich in het binnenland van Sranangkondre, de plek die ze haar thuis noemt: het oerwoud, het meer. Via dromen krijgt ze visioenen tot zich over een 'vreemd, bekend, vreemd land'. De titel Black Drought verwijst naar het ontbreken van kennis over het complexe verleden van Zwarte gemeenschappen. En wanneer er droogte is, is er water nodig in een poging om te genezing.
Voor het ontwikkelen van deze voorstelling onderzocht Lashaaawn de geschiedenis van de vele mensen van de Igbo gemeenschap, die in tijden van slavernij de dood verkozen boven een leven als tot slaafgemaakte. Deze work in progress werkt toe naar een fantasy musical.

Meer informatie en tickets

 

Hoge Ogen – nieuwe lichting 2023

Voor de 2023-editie van ons Hoge Ogen-traject zoeken we personen die, kijkend naar de visie en artistieke signatuur van het Bijlmer Parktheater, hun loopbaan als maker bij ons een vliegende start willen geven. Om er zeker van te zijn dat we makers van zowel binnen als buiten ons gezichtsveld bereiken, zetten we van vrijdag 9 december t/m zondag 8 januari een open call uit. Meer info hierover staat op onze website en social media-kanalen.


Over het Bijlmer Parktheater

In het Bijlmer Parktheater komen nieuwe verhalen tot ontwikkeling, kunnen nieuwe makers zich artistiek ontplooien en voelt publiek zich thuis. Wij zijn een levendig, intiem en gastvrij theater met een unieke programmering met plaats voor verschillende identiteiten, tradities, culturen en cultuuruitingen waar mensen in al hun culturele verscheidenheid betekenis vinden. Wij dagen bezoekers, deelnemers, kunstenaars en makers uit om de toekomst samen te verbeelden.


EINDE PERSBERICHT

 


Noot voor de redactie, niet voor publicatie:


Beelden beschikbaar via deze link:  BPT - Hoge Ogen december 2022
Neem voor meer informatie, persreserveringen en interviews contact op met Sharona Lautoe: pr@bijlmerparktheater.nl | 020-3113958