text

Rel of Revolutie - Trinti Mei

Ira Kip

Rel of Revolutie - Trinti Mei


Alle voorstellingen t/m 31 mei zijn geannuleerd

Beste bezoeker,
Naar aanleiding van de landelijke maatregelen inzake het coronavirus in Nederland zijn wij genoodzaakt ons programma aan te passen. Alle voorstellingen die tot 1 juni op het programma staan, zijn uitgesteld tot nader te bepalen datum.

Lees meer en blijf op de hoogte via de website.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------

Trinti Mei 1969’, onderbelicht keerpunt in onze Nederlandse geschiedenis...
Rel of Revolutie, de nieuwe theatervoorstelling van Ira Kip, onderzoekt het verhaal van de cruciale opstand op Curaçao Rel of Revolutie vertelt het verhaal van Trinti Mei (30 mei) 1969 op Curaçao. Op deze dag kwamen mensen massaal in opstand tegen de slechte arbeidsomstandigheden in de Shell-olieraffinaderij. Er vielen twee doden en tientallen gewonden. Nu, 51 jaar na de opstand, trekt de voorstelling Rel of Revolutie in april en mei 2020 langs de Nederlandse theaters met de vraag ‘wie bepaalt wat, en wie vertelt het verhaal?’

Regisseur Ira Kip is voor haar onderzoek op zoek gegaan naar persoonlijke verhalen over deze historische gebeurtenis. Op Curaçao werd zij daarin gesteund door o.a antropoloog Su Girigori, historicus Jeanne Henriquez en geschiedenisdocent Max Elstak. In Nederland is Ira begeleid door historicus, schrijver en oud-directeur VNO (Vereniging Nederlanden Curacao) Lammert de Jong en secretaris buitenlandse zaken Arthur Kibbelaar.

Terwijl Ira in de geschiedenis duikt, leert zij dat de opstand niet alleen het gevolg is van jarenlange sociale, culturele en maatschappelijke ongelijkheid; Trinti Mei is ook het keerpunt in de verhoudingen en relatie tussen Nederland en haar eilanden.

Terwijl in 2019 Curacao 50 jaar Trinti Mei herdenkt en het eiland, de samenleving maar ook Nederland geconfronteerd wordt met de nu al 50 jaar lange onrust en provocaties die het eiland economisch-sociaal teistert, is in Nederland de berichtgeving en betrokkenheid nihil.

Ziet de politiek de sociale hervormingen die plaatsvinden en besteed ze daar voldoende aandacht aan? Hoe zit het met sociale zekerheid, en met discriminatie op de werkvloer? Het waren ‘de’ valkuilen die in 1969 op Curaçao tot Trinti Mei geleid hebben. De vraag is, wie bepaalt wat en wie vertelt het verhaal? Waar staan we nu, hoe kunnen we voorkomen dat we dezelfde fouten maken, dichter tot elkaar komen, maar vooral ook een samenleving zijn waar iedereen gelijkwaardig is?

Nooit eerder is er in het theater op een toegankelijke manier publieke aandacht geweest voor deze belangrijke historische gebeurtenissen, die op Curaçao en daarmee binnen het Nederlands Koninkrijk hebben plaatsgevonden.

Rel of Revolutie wordt geproduceerd door stichting KIP Republic, die zich hard maakt voor het bieden van een platform voor onderbelichte verhalen uit onze samenleving. Door middel van multidisciplinaire kunstprojecten over relevante thema’s probeert KIP Republic onconventionele gesprekken op gang te brengen en verschillende groepen binnen de samenleving met elkaar te verbinden.

trinti mei

 

Agenda

Filter op maand
Alle maanden Januari Februari Maart April Mei Juni Juli Augustus September Oktober November December

wo 20 mei 2020 20:00

  • Rel of Revolutie - Trinti Mei

    Theaterzaal

Dit vind je misschien ook interessant