text

Trekvogels

‘Vrije Voeten’

Trekvogels


Stel je voor dat je opeens je land moet achterlaten; wat neem je mee, wat is je het dierbaarst? Wie kan ik in vertrouwen nemen, hoe bescherm ik wat van mij is? Van wie kan ik wat leren, hoe hoor ik erbij?

Trekvogels is een jeugdvoorstelling die gaat over de kracht van de groep en vertelt een verhaal van hoop, avontuur en de drang om te overleven.

De geschiedenis van de ‘Red Star Line’, een rederij die tussen 1873 en 1934 ruim twee miljoen mensen vanuit Antwerpen naar New York transporteerde, dient als inspiratiebron. Deze landverhuizers lieten hun thuisland achter en vertrokken met vaak niet meer dan één koffer op weg naar het beloofde land, Amerika. Ze brachten de lange tocht door in barre omstandigheden en overwonnen vele obstakels. Deze historische verhalen leren ons dat migratie van alle tijden is en een bouwsteen van onze huidige samenleving.

Onder begeleiding van live muziek volgen we in Trekvogels een groepje landverhuizers op zo’n spannende overtocht; personages die alles hebben achtergelaten voor de belofte op een beter leven in een nieuw land. Het verhaal concentreert zich op het proces waarbij de bij vertrek los van elkaar staande reizigers, evolueren naar een sterke en verbonden groep bij aankomst. Hierbij spelen we in op een herkenbaar gegeven voor onze (jonge) toeschouwers: bij een groep willen horen om zich gesteund te voelen. Er heerst enerzijds een sfeer van opwinding en anderzijds is er melancholie om het thuisland te verlaten. Gaandeweg ontdekken de reizigers elkaars achtergrond, leren over elkaars gebruiken en overwinnen ze onderlinge conflicten. De uitdagingen van de reis en het gezamenlijk lot scheppen een sterke band en vriendschap tussen de reizigers. De kracht van de groep, opgebouwd door vele individuen, sijpelt langzaam door tot de onderlinge verschillen vervagen en onze avonturiers één geheel vormen als een harmonieuze vlucht vogels.

Deze familievoorstelling (leeftijd 8-14 jaar) is gecreëerd en geproduceerd door het nieuwe danserscollectief ‘Vrije Voeten’ onder auspiciën van het Internationaal Danstheater.

Trekvogels
(Foto: Ruud Baan)

 

Credits:
Choreografie: Mathilde van de Wiele i.s.m. de dansers
Muziek: Mathias van de Wiele
Fotografie: Ruud Baan

 

Agenda

Filter op maand
Alle maanden Januari Februari Maart April Mei Juni Juli Augustus September Oktober November December
Deze voorstelling is al geweest, bekijk het actuele aanbod in onze agenda.

Dit vind je misschien ook interessant