text

Voices from letters: Zikinzá

Muzikale voorstelling van Vernon Chatlein

Voices from letters: Zikinzá


Halverwege vorige eeuw documenteerden de Nederlandse missionaris pater Paul Brenneker en literaire kunstenaar uit Curaçao “Ompi” Elis Juliana kennis, folklore en erfgoed uit Curaçao. Chatlein is één van de achttien onderzoekers die met de kennis van nu, onderzoek doet naar dit erfgoed.

In deze muzikale voorstelling laat Chatlein zien hoeveel kracht er te putten is uit dit gedeelde erfgoed. Na afloop bespreken we met hem en Laurindo Andrea wat het betekent om archieven met een beladen verleden te heropenen en her-activeren. Nagesprek met Ira Kip.

Zikinza is een collectie veldopnames die in de jaren ‘50 en ‘60 zijn opgenomen.  Nederlandse missionaris pater Paul Brenneker en literaire kunstenaar uit Curaçao “Ompi” Elis Juliana documenteerde door middel van over 1.400 opnames de kennis, folklore en erfgoed uit Curaçao. De collectie van opnames genaamd ZIKINZA bevatten verhalen, anekdotes en liederen die voor komen van de Afro-Curaçaoënaars op het eiland. Deze opnames vormen de basis voor een van de grootste kennisbanken die we hebben over de orale traditie van Curaçao. Er ontbreekt dus een groot stuk historische kennis om het verhaal compleet te maken.

 

 

Agenda

Filter op maand
Alle maanden Januari Februari Maart April Mei Juni Juli Augustus September Oktober November December
Deze voorstelling is al geweest, bekijk het actuele aanbod in onze agenda.

Dit vind je misschien ook interessant