text

Voices from Letters: Kimina (work in progress)

Muzikale dansvoorstelling over Tambú

Voices from Letters: Kimina (work in progress)


Percussionist Vernon Chatlein ontrafelt de geheimen van Curaçaos meest iconische muziekstroming: Tambú!

De Tambú is meer dan muziek, het is ook dans, zang en leefwijze. Hoewel de Tambú eeuwen geleden al op Curaçao door tot slaafgemaakten werd gevormd uit verschillende Afrikaanse muzikale tradities, is het nog steeds springlevend in de huidige Caribische gemeenschap.

‘Tambú is een uitlaatklep voor maatschappelijke kritiek,

een onderdeel van het volksgeloof, maar ook - en zeker niet in de laatste plaats - een moment van feest en plezier. Tambú is, kortom, als het Curaçaose leven zelf.’ - R. Rosalía

Chatlein is vanuit zijn eigen interesse en passie begonnen met onderzoek naar de verhalen van de Tambú. Met steun van de Amsterdamse Fonds voor de Kunsten verkent hij als Afro-Caribische percussionist de mogelijkheden van de Chapi en de Tambú, onderzoekt hij de verschillende ritmes en melodieën van de muziek en is hij bezig met het ontwikkelen van een officiële notenschrift voor de Tambú ensemble. Het uiteindelijke resultaat wordt een hedendaagse musical choreographic work die gebruik maakt van de elementen van de Tambú, zowel ensemble als dans en alles er tussenin. 

Voices from Letters: deel 3

Als onderdeel van zijn research & performance platform Voices from Letters zal hij de derde van de reeks presenteren. Hiervoor heeft hij ook Zikinza en Imershón op verschillende podia gepresenteerd.


Voices from Letters: Kimina (work in progress) zal een vertoning zijn van Chatlein’s ontdekkingen en research rondom de Tambú. Hierbij heeft hij samengewerkt met longtime vriend en choreograaf Remses Rafaela. Samen zijn zij op zoek naar nieuwe vormen in Tambú die de codes en traditie behouden maar in zekere zin ook de extremen opzoekt. 
 

voices

Agenda

Filter op maand
Alle maanden Januari Februari Maart April Mei Juni Juli Augustus September Oktober November December

do 6 apr 2023 20:00

  • Voices from Letters: Kimina (work in progress)

    Vernon Chatlein

Dit vind je misschien ook interessant