text

Wie is baas?

Studio 52nd, Het Geluid Maastricht, Via Zuid en OSB

Wie is baas?


Een voorstelling over het koloniaal heden geschreven door jongeren met of zonder voorouders uit de koloniën.

“Omdat ik geen witte huidskleur heb, denken sommige mensen dat ik dingen niet kan betalen. Stellen ze absurde vragen over de Nike-schoenen die ik aan heb. Hoezo denk je dat ik dat niet kan betalen? Blijkbaar zijn witte mensen rijker dan zwarte mensen. Zwarte mensen worden gezien als luid, asociaal of zonder manieren. Maar dat is gewoon raar en natuurlijk niet waar.” - Leerling 3 VMBO van Openbare Schoolgemeenschap Bijlmer

Iedereen weet dat Nederland vroeger koloniën heeft gehad; andere landen, ver weg, waar veel te handelen en te halen viel. En waar Nederland jarenlang de baas was. Je leert hierover op school, in een museum of op de televisie. Geschiedenis dus. Lang geleden, ver weg en een gesloten boek.

Maar kunnen we het echt al het verleden noemen? Want waarom maken we dan nog steeds die apengeluiden in de voetbalstadions? Waar komt het idee vandaan dat zwarte mensen wel sexy en sterk, maar minder slim zijn? En hoezo vinden we dan alsnog mensen met een light skin knapper? Is er misschien een koloniaal heden? En welke impact heeft dat op jou?

In Wie is baas? heeft Studio 52nd deze vragen gesteld aan jongeren van 3 VMBO van Open Schoolgemeenschap Bijlmer. Ze bezochten de Black Archives, gingen op Black Heritage Tour, kregen lessen over identiteit van psychiater Glenn Helberg, en werden opbouwend bekritiseerd door OSB-alumnus rapper Akwasi. Geïnspireerd zetten ze hun gedachten en ervaringen over deze zwarte bladzijde uit de geschiedenis om naar toneelteksten.

 

Wie is baas

 

Onder eindregie van Gable Roelofsen maken drie theatermakers met diverse achtergronden van de teksten een drieluik van 45 minuten. Na de voorstelling gaan de acteurs in gesprek met het publiek.

Wie is baas? toert in september en oktober 2019 door Nederland. Kijk voor de actuele speellijst op www.studio52nd.nl.

Credits
Regie: Gable Roelofsen
Spel: Barry Emond, Karlijn van Kruchten, Cherella Gessel
Tekst: Jongeren 3 VMBO, Open Schoolgemeenschap Bijlmer

 

 

Agenda

Filter op maand
Alle maanden Januari Februari Maart April Mei Juni Juli Augustus September Oktober November December
Deze voorstelling is al geweest, bekijk het actuele aanbod in onze agenda.

Dit vind je misschien ook interessant